Objavljeno 17.01.2022.

Kako do čistog doma bez kemikalija? Čišćenje parom ubija grinje i plijesan

Želite li brzo i jednostavno očistiti i dezinficirati svoj dom te iz njega ukloniti štetne alergene, a da pritom ne koristite potencijalno opasne kemikalije? Odgovor potražite u čišćenju parom.


U nastavku saznajte kako čišćenje parom funkcionira, koje su prednosti takvog načina čišćenja te na koje sve načine možete koristiti parni čistač.

Kako radi parni čistač

U spremnik parnog čistača natočite vodu koju će uređaj potom zagrijati dok se ona ne pretvori u paru. Kada je parni čistač spreman, parom lagano prođite preko željene površine i zatim je prebrišite suhom krpom.

Za čišćenje je zaslužna kombinacija visoke temperature i velikog pritiska pod kojim para prolazi kroz glavu parnog čistača. Sitne molekule pare prodiru u pore površine koju čistite te se u dodiru s hladnom površinom šire, potiskuju prljavštinu te dezinficiraju. Uređaj pritom troši jako malo vode i ne ostavlja nered.

Parni čistači imaju jednostavan princip rada, no što im točno daje prednost u odnosu na uobičajene metode čišćenja?

Prednosti čišćenja parom

1. Uklanja grinje, viruse i plijesa bez kemikalija
Osim što za čišćenje parom ne trebate koristiti potencijalno opasne kemikalije, zahvaljujući visokoj temperaturi para je učinkovit način za jednostavno uklanjanje bakterija, virusa, grinja i plijesni, opasnih organizama koji izazivaju iritaciju kože i dišnih puteva, alergije i infekcije.

Primjerice, grinje borave na madracima, prostirkama, tepisima, poplunima, jastucima, plišanim igračkama... Tamo se hrane mrtvom kožom ljudi i životinja, a za sobom ostavljaju otpadne tvari koje su među najčešćim alergenima.

Kombinacijom čišćenja parom visoke temperature i usisavača s HEPA filterom koji uklanja preko 99% čestica iz zraka koji prolazi kroz njega uklonit ćete kolonije grinja te značajno popraviti kvalitetu zraka u svojem domu. Tako ćete stvoriti sigurno okruženje za djecu, kućne ljubimce i osobe osjetljivog zdravlja.

2. Dobar je za okoliš

Osim što pomaže u brizi o zdravlju, parni čistač je dobar za okoliš. S obzirom na to da čišćenje parom treba jedino vodu i visoku temperaturu, ovo je ekološki najprihvatljiviji oblik čišćenja. Njime smanjujemo količinu kemikalija u okolišu, ali i u svojem domu.

Umjesto kupovine spužvi, krpa i nekoliko boca deterdženata za različite površine, samo s jednim uređajem i malo vode brzo ćete očistiti i dezinficirati podove, radne površine, tepih, roštilj, prozore, kupaonicu…

3. Štedi vrijeme

Smanjite i vrijeme koje provodite u čišćenju. Parni čistač je neizostavan alat za osobe kojima su kućanski poslovi mrski jer čišćenje pretvara u jednostavan zadatak, a ujedno dugoročno donosi uštedu jer vam za čišćenje neće trebati dodatni alati.

Zato se pri donošenju odluke koji parni čistač kupiti opredijelite za uređaj sa što više nastavaka. Tako ćete ga moći koristiti u čitavom domu, čak i na mjestima sa starim nakupinama prljavštine na koje uobičajene metode čišćenja nemaju učinka. Visoka temperatura uistinu čini čuda.

Gdje koristiti parni čistač

Podovi i prozori

Parketi i laminati zahtijevaju pažljivo postupanje, stoga prvo provjerite kod proizvođača kakve vrste čišćenja su na njima dopuštene. Međutim, kuhinjske i kupaonske pločice su kao stvorene za čistač na paru, a najveće zadovoljstvo pruža čišćenje fuga. 

Na njima je nečistoća neizbježna jer su niže od pločica pa krpa za pranje na njima slabije prianja, pogotovo kada je riječ o podnim pločicama. Da bismo fuge temeljito oprali, trebaju nam kemikalije, puno vremena i truda. Zato je parni čistač s uskom mlaznicom ovdje idealno rješenje.

Prozori su još jedna površina na kojoj jednostavnost i brzina čišćenja parom najviše dolaze do izražaja. Pritom ne mislimo samo na staklo, već i na donji dio okvira prozora gdje se skuplja prljavština, a koju je izazov ukloniti konvencionalnim metodama čišćenja. Para je očisti u nekoliko poteza.

Kamenac i plijesan u kupaonici

Teško dostupna mjesta poput šarki na poklopcu te unutrašnjosti gornjeg dijela wc školjke mačji su kašalj za parni čistač. Para uklanja kamenac na sanitarijama i vratima tuš kabine, ali i opasnu plijesan kojoj je vlažna kupaonica idealno mjesto za život. Kućanstva najčešće koriste izbjeljivač za uklanjanje plijesni, ali vruća para je sigurniji i zdraviji izbor.

Kuhinjski aparati

Ribanje pećnice i roštilja su među najtežim kućanskim poslovima. Zapečenu masnoću skoro je nemoguće ukloniti bez kemikalija i snažnog ribanja, ali parni čistač sa četkom i malo strpljenja mogu učiniti čuda.

Čišćenje parom također skraćuje vrijeme čišćenja perilice posuđa i hladnjaka te pritom uklanja neugodne mirise. No, najviše ćete vremena uštedjeti na zamrzivaču. Umjesto da satima čekate da se on otopi, taj posao brzo odradite parnim čistačem.

Oprema za kućne ljubimce

Kavezi za glodavce i ptice, kavezi za pse, transporteri, mačji wc… Očistite ih i dezinficirajte parnim čistačem s nastavkom u obliku četke kako biste uklonili prljavštinu, ostatke hrane, dlaku i perje te uklonili neugodne mirise. Vaši ljubimci bit će sretniji, a vaš će dom ugodnije mirisati.

Madrac i tapecirani namještaj
 
Iako trećinu života provedemo spavajući, madrac je među dijelovima doma kojemu posvećujemo najmanje pažnje. Nažalost, na njemu se skupljaju zastrašujuće količine grinja koje potom izazivaju probleme s dišnim putevima, crvenilo na očima, osip… 

Srećom, taj je problem lako rješiv pomoću parnog čistača. Madrac prvo temeljito usisajte, a zatim ga očistite parom. Intenzivna para odmah će ubiti grinje i njihova jajašca, madrac će se brzo osušiti, a vaša će obitelj spavati bez simptoma alergije.

Ovu metodu koristite i na garniturama za sjedenje, foteljama, ležajevima, tabureima, tapeciranim klupama…

Dječja oprema i igračke

Problem s grinjama javlja se i na plišanim igračkama, no njih lako operemo u perilici rublja. Veći problem predstavlja oprema poput autosjedalica i kolica.

Na njima mališani provode mnogo vremena, a teže ih je očistiti nego igračke. Čišćenje parom uklonit će mrlje i nečistoću, omogućit će da čišćenje obavite brzo te će dezinficirat sve površine.

Za kraj

Čistači na paru nam pomažu održavati dom čistim i zdravim uz manje truda. Udahnjuju novi život u fuge, tope nakupine masnoća s roštilja te uklanjaju nečistoće s teško dostupnih mjesta. No, najvažnija je zaštita koju pružaju od plijesni, grinja, bakterija i drugih opasnih organizama kako bi vaša obitelj živjela sretno i zdravo.

Foto: pixabay

Sergej Burda
Povezani sadržaj