Kuham i snimam

Objavljeno 05.11.2015.

Tartuf - taj mali gram zlata vrijedan

Nedavno sam za vikend posjetila sajam tartufa u Livadama. Odmah na početku reći ću vam da ja nisam obožavatelj te nadaleko poznate gljive i uvijek bih ga zamijenila za vrganj, ali gastronomad u meni jednostavno ne može propustiti takav event, posebno kada se tamo nalaze vina, sirevi, pjenušci i raznolika ponuda Istre.


Krenuli smo u subotu rano ujutro i vozeći se od Buzeta prema Motovunu, raznježila me ta slika ravnice, ceste i na vrhu brda taj gradić, mističan i predivan, svima poznat po filmskom festivalu. Ovaj put mi smo ga posjetili zbog TETA festivala (festival terana i tartufa). U podnožju tog gradića nalaze se Livade. Mjesto okruženo livadama, šumom i brdima skriva najpoznatiji restoran Zigante i Zigante festival tartufa. Naš domaćin i chef restorana Damir Modrušan ugostio nas je na sajmu i trudio se da zavolim te grudice zlata vrijedne.

Inače, Zigante obitelj je postala ponosan vlasnik Gunissovog rekorda upisan 30. ožujka 2000. Izvanredan tuber pronašao je gospodin Giancarlo Zigante 2. studenog 1999. Tartuf je težio točno 1,310 kg. 

Ovaj tartuf nije prodan, već je u svrhu promidžbe istarskog tartufa priređena večera za sto uzvanika na kojem je služen slavni MILLENNIUM. Danas na ulazu u restoran stoji identičan primjerak u bronci zajedno s plaketama plaketama i brojnim nagradama koje je taj obiteljski biznis postigao.

Kako to biva u Livadama, sva jela su s tartufom, najčešće crnim, a za one dubljeg džepa jela s bijelim tartufom. Za taj vikend prodan je tartuf 650 g težine s početnom cijenom od 100.000,00 eur.

U šatoru gdje se održavao sajam, izlagali su mnogi: od proizvođača sira, maslinovog ulja, suhomesnatih proizvoda, konzervirane ribe, proizvoda od meda, gljivari, vinari s poznatim sortama koje rastu u vinogradima Istre, od malvazije do terana i Misal, prvi u proizvodnji pjenušaca, čiji Millenium morate probati!

Od sireva oduševio me jedan konfekcijski, Laguna sir u teranu, možete ga nabaviti u supermarketima. Veliki broj stranaca je dokaz da Istra i istarski tartuf su prepoznati u europi, a i šire. Mnogi od njih kupovali su taj grumen zlata vrijedan i uživali u našim delicijama, vjerujem da je to najbolji način kako prezentirati našu domovinu i privuči još veći broj turista.

Pročitaj još recepata od blogerice Ane Zlodi


Na show cooking stanici u subotu jela s tartufima spremao je chef Branko Ognjenović i chef Dario Lide iz kulinarskog studija Majstor kuhar, a jela su se nizala od rižota i svinjskoga filea, do fritaje, panna cote, jela s gljivama, kozice i palenta ... za svakog ponešto. Sve smo ispirali vinima Zigante i dan je polako preletio.

Navečer smo otišli do konobe Dorjana gdje sam se iznenadila kada sam na jelovniku pronašla puževe. Pljukanci s raguomod puževa, domaći ravioli punjeni skutom s gulašem od divljači i istarska kobasica da kiselim zeljem ... večer smo zaokružili tortom od sira i džemom od suhih smokava i raspravom o najboljim uljima masline (kušali najbolja i raspravljali o njima), a onda super odmor u predivnoj Casa Luigi, vili na brdu iznad Livada koja oduševljava pogledom na Motovun. 

Jutro smo započeli doručkom u Livadama, restoranu koji, na moju veliku žalost, je obilje tartufa. Jaje s bijelim tartufom, kajgana s tartufima, sir s tartufima, kobasica sa tartufima .... jedino muffin je bio od sira i jako ukusan bez tartufa. No za one koji vole tartufe - doručak za kraljeve. Uz svježe cijeđen sok od naranče, kavu i sunce, zaista nisam imala razloga se buniti. Taj dan je ujedno bio i svjetski dan tjestenine, stoga je chef Damir Modrušan oduševio sve na cooking showu radeći upravo domaću tjesteninu. Ravioli punjeni pireom od krumpira i žumanjka s aromatiziranimmaslacem (češnjak, slani inćun i kadulja) i naravno nezaobilazni bijeli tartuf. Pa široki rezanci, jaja s bijelim tartufom ... 

Dan smo odlučili završiti odlaskom na Motovun. Grad je bio prazan i noć je polako padala, ali pogled ... uvijek je fenomenalan. Nakon svih onih tartufastičnih jela odlučila sam pojesti nešto za pred put, pa je Konoba Fakin bila idealni izbor. Meso s grilla, pomes i miješana salata s domaćim uljem, palačinke s čokoladom i pivo. Meni je bilo taman :)

Put kući je bio lagana vožnja i sumiranje okusa i mirisa i svega viđenoga, uz veselo zveckanje boca vina koje smo kupili na sajmu i mirise kobasica i sira koje će nadam se izdržati do sljedeće prilike.

Album (Zigante truffle days) sa slikama možete vidjeti na mojoj Facebook stranici.

Potražite me na Facebooku: Bez muke do nauke!

Ana Zlodi




Povezani sadržaj