Kuham i snimam

Objavljeno 05.11.2015.

Crumble pita od jabuke i oraha

Kada vam gadno padne šećer nećete pogriješiti s pripremom crumble pite. Najdraži crumble može biti od jabuka, šljiva, marelica ili kajsija .... a ja vam ovaj put donosim recept za crumble s jabukama i orasima.


Podloga za pitu
175 grama oštrog brašna
1/2 žličice soli
1 žlica (15 grama) šećera
113 grama hladnog maslaca, na kockice natrganog
3 - 4 žlice ledeno hladne vode

Crumble posip
130 grama oštrog brašna
100 grama svijetlog smeđeg šećera
1 žličica cimeta u prahu
prstohvat soli
85 grama hladnog maslaca, natrganog

Punjenje
150 g mljevenih oraha
2 žlice svijetlog smeđeg šećera
1 kg jabuka (ja volim kiselije), oguljene, očišćene sredine i na tanke ploške narezane
1 limun, sok
3 žlice (45g) svijetlog smeđeg šećera
2 žličice cimeta u prahu

Pročitaj još recepata od blogerice Ane Zlodi


Postupak
Pripremite kalup za pite (može i vatrostalna okrugla posuda). Prvo izradite podlogu. U multipraktiku stavite suhe sastojke, zatim maslac i uključite, kad se maslac razmrvio i poveže sa suhim sastojcima, ulijete malo po malo vode dok se ne napravi kuglica. Izvadite kuglicu na pobrašnjenu podlogu i rukama umijesite dok tijesto ne postane gipko i glatko. Omotate u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 1 sat.

Zatim spremite crumble. Da bi dobili prhku, rahlu teksturu, moramo ga napraviti rukama. Stavite sve suhe sastojke u posudu i dodate maslac. Rukama spajate sastojke, ali pazite da vam ostanu rahli i teksturi slično kao mljeveno meso.

Punjenje započnite tako da pomiješate orahe i šećer. Limun ocijedite i sok stavite u posudu za miješanje. Jabuke ogulite, izvadite koštice i narežete na tanke ploške. Ploške stavite u posudu zajedno sa sokom limuna i pomiješate kako ne bi potamnile. Dodate šećer i cimet i pomiješate.

Zagrijete pećnicu na 190°C. Podlogu izvadite iz hladnjaka i razvaljate na  veličinu kalupa tako da vam pokrije dno i stranice do visine kalupa (ja imam 23cm kalup, a valjam na krug od 30cm). Na dno stavite mljevene orahe pa na njih posložite jabuke (možete orahe pomiješati s jabukama i samo sve staviti na podlogu) i na kraju rasporedite crumble - NE RUKAMA STISKATI već samo rasipati po piti.

Na dno pećnice stavite papir ili plitki kalup jer ponekad zna curiti višak soka pa da ne morate strugati pećnicu. Na sredinu stavite rešetku i na njoj pecite pitu cca 45-50 minuta.

Kad je pečena, stavite na hlađenje i ne dirajte je dok ne dođe na sobnu temperaturu. Poslužite uz sladoled ili tučeno slatko vrhnje.

Potražite me na Facebooku: Bez muke do nauke!

Ana Zlodi




Povezani sadržaj