Kuham i snimam

Objavljeno 12.06.2015.

Panettone - Ako volite suhe kolače ovaj morate probati

Ako volite suhe kolače, onda ovaj morate obavezno isprobati! Mislim da većina od vas zna za ovaj slatki kruh. Panettone - vrsta slatkog kruha, koji se inače priprema za Božić.


Što se mene tiče, ja ga pripremam tokom cijele godine, jer je izvrstan kao popodnevni kolač uz kavu ili kao doručak uz čašu toplog mlijeka. 

Potječe originalno iz Milana, tako da je jedan od njegovih glavnih simbola. Glavna karakteristika mu je njegov kupolast oblik, koji se tokom pečenja digne između 12-15cm. 

Mogu se dodati grožđice ili bilo koje drugo suho voće, limunova ili naranđina korica, a nakraju se može posipati listićima badema. 

Ako vas je strah pripreme, jer mislite da je komplicirano i da vam neće uspjeti, vjerujte mi, ovaj recept vas neće iznevjeriti. Nadam se da ćete ga isprobati! 

Recept:
1 šalica oštrog brašna
1/8 žličice soli
1 paketić suhog kvasca
2 žlice mlake vode
3 žlice šećera
2 jaja
8 žličica maslaca
1/2 žličice korice naranđe
1/2 žličice Brandy-a
listići badema

Pročitaj još recepata od blogerice Tihane Topčić


Postupak:
- Pomiješajte zajedno brašno sa soli.
- U manjoj posudi umiješajte kvasac u mlaku vodu i dodajte 1 žličicu šećera i ostavite cca 5 min da se digne.
- Mikserom razradite jaja sa šećerom do ne dobijete pjenastu smjesu, i umiksajte maslac.
- Dodajte koricu naranče i ekstrakt brandy-a.
- U dobro razrađenu smjesu dodajte uzdignuti kvasac, te postepeno u par navrata dodajte brašno.
- Miksajte na najvećoj brzini 5 min.
- Pokrijte posudu plastičnom folijom, te ostavite na toplom da se diže, dok se smjesa ne udupla (cca 30 min).
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
- Smjesu malo utisnite prstima, te stavite u prethodno namašćen i pobrašnjen lim.
- Pecite 10-tak min.
- Izvadite, pospite listićima badema, te vratite u pećnicu na još cca 30tak min na 160 stupnjeva.
- Ako vam prebrzo tamni, prekrijte ga aluminijskom folijom.
- Izvadite, te ostavite da se ohladi.

Ako želite, slobodno dodate i suho voće.

Dobar tek!

Još puno finih recepata pronađite na Tihaninom BLOGU!

Tihana Topčić




Povezani sadržaj