Kuham i snimam

Objavljeno 30.05.2015.

Pita s jabukama, limunom i bademima

Tijesto, nadjev, ne znam što je bolje... Slatkasta, kiselkasta, prhka, sočna, mekana... Dovoljno će vam biti kad vam kažem da sam ju radila 3 puta u 2 dana. Nestane u roku dok ni ne narežem pola pleha.


Uvijek su ti najjednostavniji kolači i najfiniji. Dosta priče, guštajte! ;)

Tijesto:
500 g oštrog brašna
250 g maslaca
8 žlica šećera
4 žlice kiselog vrhnja
prstohvat soli
2 žlice ruma
1 prašak za pecivo
korica 1 limuna

Nadjev:
1 kg oguljenih i naribanih jabuka
10 žlica meda
50 g grubo nasjeckanih badema
2 žlice ruma
sok 1 limuna

Postupak izrade

Tijesto:
- Pomiješati brašno, šećer, prstohvat soli, prašak za pecivo, i koricu limuna, dodati hladan maslac, te sve dobro rukama izmrviti, dok se ne dobije pijeskasta smjesa.
- U smjesu dodati kiselo vrhnje i rum, i dobro umijesiti.
- Staviti u hladnjak na minimalno 30 minuta.

Nadjev:
- Za to vrijeme napraviti nadjev od oguljenih i naribanih jabuka, koje obavezno treba ocijediti, dodati grubo nasjeckane bademe, med, rum i limunov sok, i sve dobro izmiješati.
- Izvaditi tijesto iz hladnjaka, podijeliti ga na dva jednaka dijela, svaki izvaljati na debljinu cca 5mm, jedan dio staviti na dno prethodno namašćenog i pobrašnjenog kalupa, na par mjesta tijesto izbosti vilicom, staviti nadjev, te prekriti drugom polovicom tijesta, koji isto tako izbodemo.
- Stavimo u pećnicu na 200 C cca 40-tak minuta (dok tijesto ne dobije lijepu zlatnu boju) .
- Ostavimo da se ohladi, te ga po želji posipamo šećerom u prahu.

Dobar tek!

Još puno finih recepata pronađite na Tihaninom BLOGU!

Tihana Topčić (facebook)






Povezani sadržaj