Kuham i snimam

Objavljeno 26.06.2015.

Koreanska svečana večera

Prije nekoliko dana imala sam gosta iz Koreje. Song putuje europom na način da spava kod nekog doma, ali ne da bi samo uštedio, već i da se poveže sa lokalnim ljudima u mjestu u koje dođe. Izmijenili smo iskustva, tradicijske običaje i naravno tradicionalnu hranu.


Ovo su jela koja je on meni spremio. Oba jela spremaju se u svečanim danima, za posebne prigode. U recepturi ćete pronaći većinom poznate namirnice, a one manje poznate također možete pronaći u Hrvatskoj, iako Song nosi neke svoje začine sa sobom iz Koreje.

DAKPOKNTNG

SASTOJCI:
Cijelo pile - razrezano na dijelove
1 žlica ljutog umaka od soje na svakih 100 g mesa
1 žlica nasjeckanog češnjaka na svakih 100 g mesa
1/2 žlice nasjeckanog đumbira na svakih 100 g mesa
1 žlica alkohola (sake, rakija, votka) na svakih 150 g mesa
1 žlica šećera na svakih 300 g mesa
Mljevenog papra po želji
1 žlica koreanske chili paste (može se kupiti u Asia shopu u Zagrebu)
2 luka narezani na osmine

POSTUPAK:
Piletinu kuhajte u neslanoj vodi dok voda ne zakipi. Dok piletina ne zakipi, spremite umak od svih navedenih sastojaka, osim luka. Kada piletina zakipi, ocijedite meso, malo isperite vodom i operite lonac (ili uzmite čisti). Na dno lonca složite osmine luka. Na njega slažite piletinu. Prije nego je stavite u lonac napravite nožem X na mesu kako bi umak lakše prodrio u meso. Slažite meso - umak - meso - umak. Poklopite i kuhajte cca 15 minuta ili dok meso ne bude skroz kuhano. Poslužiti uz rižu.

Pročitaj još recepata od blogerice Ane Zlodi


SUJUK

SASTOJCI:
1200 g svinjske potrbušne bez kostiju
10 žlica ljutog umaka od soje
2 žlice sjeckanog češnjaka
Jednaku količinu češnjaka koju ste nasjeckali trebate i u komadu (ako ste 5 češnjaka nasjeckali, treba vam 5 cijelih komada)
Crni papar u zrnu - po želji
2 luka prerezani na polovice
4 prsta veličine đumbir narezan na komadiće
Crno vino - količinski koliko vam je potrebno da prekrijete sve sastojke u loncu
2 žlice kave zakuhati (sve zajedno ide u lonac)
Za koreansko posluživanje glavica zelene salate

POSTUPAK:
Meso narezati na komade tri prsta širine. Složiti u lonac meso, staviti sve sastojke i zaliti vinom. Poklopiti i kuhati na najjačoj vatri dok ne zakipi, zatim smanjiti vatru na najmanje i tako kuhati 50 minuta. Na pola kuhanja, okrenuti meso u loncu. Kada je gotovo, meso vadimo iz lonca i režemo na male, tanke komade. Jesti odmah.

Poslužiti uz rižu. Kako kod nas ima puno vrsta riže, najbliža Korejskoj bila bi riža za sushi.

Tradicionalni način jedenja ovog jela je:
- Na list salate veličine dlana, stavimo malo Koreanske paste od chilia, komad svinjetine i riže, zamotamo kao u sarmicu i jedemo.

Iako često imamo predrasude o istočnjačkoj hrani, ova jela su jako ukusna, a ljutinu sam prilagodila našem podneblju. Ukoliko volite ljuću hranu, slobodno stavite više koreanske chili paste u jela.

Potražite me na Facebooku: Bez muke do nauke!

Ana Zlodi




Povezani sadržaj