DAKPOKNTNG
SASTOJCI:
Cijelo pile - razrezano na dijelove
1 žlica ljutog umaka od soje na svakih 100 g mesa
1 žlica nasjeckanog češnjaka na svakih 100 g mesa
1/2 žlice nasjeckanog đumbira na svakih 100 g mesa
1 žlica alkohola (sake, rakija, votka) na svakih 150 g mesa
1 žlica šećera na svakih 300 g mesa
Mljevenog papra po želji
1 žlica koreanske chili paste (može se kupiti u Asia shopu u Zagrebu)
2 luka narezani na osmine
POSTUPAK:
Piletinu kuhajte u neslanoj vodi dok voda ne zakipi. Dok piletina ne zakipi, spremite umak od svih navedenih sastojaka, osim luka. Kada piletina zakipi, ocijedite meso, malo isperite vodom i operite lonac (ili uzmite čisti). Na dno lonca složite osmine luka. Na njega slažite piletinu. Prije nego je stavite u lonac napravite nožem X na mesu kako bi umak lakše prodrio u meso. Slažite meso - umak - meso - umak. Poklopite i kuhajte cca 15 minuta ili dok meso ne bude skroz kuhano. Poslužiti uz rižu.
Pročitaj još recepata od blogerice Ane Zlodi
SUJUK
SASTOJCI:
1200 g svinjske potrbušne bez kostiju
10 žlica ljutog umaka od soje
2 žlice sjeckanog češnjaka
Jednaku količinu češnjaka koju ste nasjeckali trebate i u komadu (ako ste 5 češnjaka nasjeckali, treba vam 5 cijelih komada)
Crni papar u zrnu - po želji
2 luka prerezani na polovice
4 prsta veličine đumbir narezan na komadiće
Crno vino - količinski koliko vam je potrebno da prekrijete sve sastojke u loncu
2 žlice kave zakuhati (sve zajedno ide u lonac)
Za koreansko posluživanje glavica zelene salate
POSTUPAK:
Meso narezati na komade tri prsta širine. Složiti u lonac meso, staviti sve sastojke i zaliti vinom. Poklopiti i kuhati na najjačoj vatri dok ne zakipi, zatim smanjiti vatru na najmanje i tako kuhati 50 minuta. Na pola kuhanja, okrenuti meso u loncu. Kada je gotovo, meso vadimo iz lonca i režemo na male, tanke komade. Jesti odmah.
Poslužiti uz rižu. Kako kod nas ima puno vrsta riže, najbliža Korejskoj bila bi riža za sushi.
Tradicionalni način jedenja ovog jela je:
- Na list salate veličine dlana, stavimo malo Koreanske paste od chilia, komad svinjetine i riže, zamotamo kao u sarmicu i jedemo.
Iako često imamo predrasude o istočnjačkoj hrani, ova jela su jako ukusna, a ljutinu sam prilagodila našem podneblju. Ukoliko volite ljuću hranu, slobodno stavite više koreanske chili paste u jela.
Potražite me na Facebooku: Bez muke do nauke!
Ana Zlodi