Kako život funkcionira

Objavljeno 28.06.2015.

Zagreb i ja se volimo tajno

Ljeto je super. Onak, totalno. Dan traje dulje, puno je sunca, ne trebaju nam slojevi odjeće i sladoled je na svakom čošku. Onda... možemo nositi lijepe haljine i sandale. Dečki, vi radije ostanite u tenisicama jer Darko Rundek je jedini muškarac koji može isfurati sandale.


Ok, ljeti je televizijski program koma, ali tko ljeti uopće gleda televizor! Ljeto je pogotovo super ako idete na more. Ali ako i ostajete u Zagrebu ljeto je poprilično super. Ovo se, ofkors, može odnositi i na neki drugi kontinentalni grad, ali ja nisam u nekom drugom kontinentalnom gradu nego u Zagrebu.

Tamo negdje krajem svibnja, početkom lipnja kao da se cijeli grad probudi. Ulice preplave zgodne žene i pokoji zgodni dečko. Ti zgodni dečki su uglavnom mlađi od mene, ali kaj sad, smijem pogledati. Terase su pune već odavno, ali sad se počinje puniti i Štross. Odjednom je sve puno kulturnih događanja – toliko da na fejsu ne stignete klikati kaj ćete sve atendati. Na ulicama srećete turiste i u gradu je gužva. Čak i kad poželite koji vikend ostati doma i gledati tv (a kao što smo već rekli, nemate što), bit će vam žao jer se u gradu stalno nešto događa.

Onda dođe kraj lipnja i ulice postaju pustije (kao poslije nove godine kad sva fensi ekipa ode na skijanje, ali još više). Počinjete primjećivati da ima sve više parking mjesta u gradu. I prometne gužve su sve rijeđe. I kojim god poslom se bavite, shvaćate da je tempo nešto lakši. Ako u tom modu pregrmite srpanj, čeka vas nagrada – kolovoz u Zagrebu. A to je, vjerujte mi, uistinu nagrada. Ima sve prometne pogodonosti (više parkinga, manje gužve), a tu posebnu čar napuštenosti i melankolije. Ako si ne možete dočarati o čemu pričam, na youtube-u pogledajte spot ''Sonja'' od ITD banda.

Više sam puta šetala ljetnom nedjeljom po Zvonimirovoj prema centru i srela otprilike troje ljudi. Pa popila kavu kod đamije i gledala onih dvadesetak auta kako kruže okolo. Čak je i tiho. Lijeno tiho. I prekrasno. Još je jedna dobra stvar kod zagrebačkog ljeta – većina klubova zatvara vrata do jeseni tako da nemate previše izbora ako želite izaći. To nije loša stvar jer možete bez pritiska sjediti na nekoj od terasa i ne raditi ništa osim čavrljati.


Pročitaj još tekstova od blogerice Martine Tupek


Loših stvari se uistinu ne mogu sjetiti i jako se veselim sljedećim mjesecima. Da, vruće je, da dosadno je, ali stvarno ima posebnu atmosferu. Kao da je sve stalno i čeka jesen. Mislim, to i je istina, ali gledajmo na to romantičarski metaforično. Smiraj prije još jedne rutine, još jednog kruga, još jednog početka.

No, vrijeme je da prestanem biti patetična i postanem praktična. Što to zapravo možete raditi ljeti u Zagrebu? Pa krenimo redom! Možete sudjelovati ili samo promatrati Cest is the best – već tradicionalni ulični festival koji je bio bolji u svojim počecima. Možete se šetuckati po Štrossu. I to je već tradicionalno obilježje zagrebačkog ljeta. Štross je super, malo kiča, malo glazbe, malo alkohola. Nema šanse da ne sretnete nekog poznatog jer tko nije ljeti na Štrossu – pizda. Štross je malo manje super kad imaju večer ultra jeftinih koktela. Tada je brutalna gužva i želite biti bilo gdje drugdje nego tamo. Čak i pred televizorom.

Onda... možete ići na INmusic festival. Ok, ove godine više ne možete jer je završio, ali sljedeće godine, zašto ne. Već sad kupite gumene čizme i kišnu kabanicu jer će kiša padati 100%. Možete ići i na neki od koncerata u MSU. Navodno je super, a usput i pogledate film i izložbu. Možete i na neki od koncerata na Medvedgradu, ali to pliz nemojte jer ja idem pa da mi ne bude gužva u busu do gore. Ako vam se gledaju filmovi, možete ih gledati u nekom od parkova, kao što možete i vježbati besplatnu jogu (ako se probudite u cik zore vikendom). U gradskoj knjižnici možete posuditi knjigu na dva mjeseca, umjesto samo 21 dan. Možete zapravo što god želite jer Zagreb ljeti stvarno nudi svašta. Ako ne znate gdje i kada, pitajte nekog frenda hipstera, oni uvijek sve znaju.

Kao što ste možda zaključili ja, kakti, volim Zagreb. Ne mislim da je prevelik, ne mislim da su ljudi hladni i ne znam kaj još. Kaj bi se svi trebali pozdravljat na cesti, k'o na selu?! Kaj god! A to je ionako stvar navike. Da sam cijeli život živjela u Varaždinu vjerojatno bi mi Zagreb bio velik. Da imam dalmatinske korjene vjerojatno bi mi bilo nezamislivo provesti cijelo ljeto na asfaltu. Da radim sezonski vjerojatno bi propustila doživljaj nalaženja parkirnog mjesta (od prve!) u Gundulićevoj.

Ovako mi samo preostaje da si pustim Animatore, uzmem neku dobru knjigu u knjižnici i guštajući se veselim nedjeljnjim šetnjama polupraznim gradom.

P.S. kad sam već spomenula Varaždin.... e tamo idite krajem kolovoza na Špancirfest. Isto je super!


Martina Tupek





Povezani sadržaj








Kako život funkcionira je blog koji će vas uvesti u različite životne priče i sudbine. Moći ćete pročitati različite teme o tome kako se nositi i kako se suprotstaviti svemu što život sa sobom nosi. Život je jedan i treba ga živjeti punim plućima, a kako biste lakše kročili kroz njega zavirite u blog Kako život funkcionira.

Najčitanije

Popularno na blogu