Kako život funkcionira

Objavljeno 15.06.2015.

Šaren dan k'o Disneyland

Znaš ono kad si mali i nemaš pojma što je to uopće rođendan, ali mu se veseliš jer znaš da ćeš jesti kolače i tortu i doći će svi tvoji prijatelji. A znaš ono kad odrasteš i malo mu se manje veseliš iz niza drugih razloga? E, o tome je ovaj tekst. Mislim, veselim se ja torti i kolačima i dalje, ali velika je šansa da ću si ih morati ispeći sama. Tu negdje već ode pola gušta. Kad se sjetim da torta i kolači debljaju, tu ode sav gušt.


Niz drugih razloga mogu početi onim očitim: pa starim zaboga! I ne, nisam mudrija, pametnija i zrelija, samo starija. Odrastanje mi se baš ne sviđa u potpunosti, a i ove borice oko očiju nisam primjećivala prošle godine. Tješim se da su od smijanja, ali to je kiselo grožđe ili slatki limun, kako se već zove. 

Svoju sam ''krizu tridesetih'' prošla s 25 i ne mogu reći da sam opterećena brojkom. Ne mislim da sam nešto propustila, na nešto zakasnila ili kraj nečeg prolazim. Vjerojatno sam upravo tamo gdje trebam biti, a taj broj me neće učiniti manje ili više sretnom. Ono što me eventualno može učiniti manje sretnom je veća odgovornost i mirenje sa stvarima s kojima se ne želim pomiriti. I saznanje da što je tih svjećica na torti više, ne postaje ništa lakše. Ali ces't la vie. 

Onaj najzabavniji dio rođendana – slavlje – isto nije više onako zabavan kao nekad. Na to, recimo, gledam slično kao na Novu godinu. Prvo, svake godine je! Pa koliko smo boljih izlazaka, provoda, druženja i kava imali nego baš za rođendane. Ne znam za vas, ali ja sam malo pod pritiskom – volim da se moji gosti zabavljaju, da im je ugodno i da im ništa ne nedostaje. Pa onda danima smišljam što, kako, gdje... A to zahtijeva i vremena i živaca. Još ako ste pomalo perfekcionist, ajoooj. Pa ne daj bože da se terminu rođendana  približi nogometna utakmica jer ona opako može ugroziti planove s dečkom. Stvar donekle olakšavaju frendice kojima je dovoljno spomenuti mojito i cheesecake i evo ih na vratima. No dobro, recimo da su to slatke brige jer ako je krajnji rezultat dobra zabava, onda se isplatilo. 


Rođendani su dobro vrijeme da zastaneš (možeš i pomirisati ruže) i razmisliš gdje si bio i što si radio zadnjih godinu dana. Jesi li napredovao, krećeš li se prema svojim ciljevima, naravno, ako ih imaš. Ako da, čestitaj si, nazdravi samom sebi čašom vina i idi dalje. Uživaj u još jednoj godini pred sobom nadajući se da ćeš si moći čestitati i sljedeće godine. Ako misliš da si nemaš na čemu čestitati, utješi se opet  čašom vina (ali samo čašom, ne bocom), plači malo, mrzi cijeli svijet i idi dalje. Imaš godinu dana da to popraviš, a ako se sljedeće godine ponovo nađeš u istoj situaciji... e onda imaš pravo na cijelu bocu.
 
Naravno, zastajkivanje i propitkivanje nije nužno. Ako si među onima koji stvarno uživaju u svakom danu i crpe maksimum, onda pogotovo. Meni se nažalost dogodi da mi dani prođu u poslu, usisavanju i gubljenju vremena na forumu. Prolaze utorci, srijede i nedjelje pa se okrenem i pomislim, kaj nije nedavno bio Uskrs? A kad ono, 6. mjesec. Pa mi možda ta rezimiranja dobro dođu, makar samo šetala po vrtu i mirisala ruže. Par dana vodim jako važne razgovore sama sa sobom, a kad se ja i ja napokon dogovorimo, k'o nova sam. 

No, na kraju svega nije ovo bio loš rođendan. Red suza, red smijeha (zbog sms-a, dodalo bi Hladno pivo). Da, godinu sam starija. I koga briga?! 

Martina Tupek




Povezani sadržaj








Kako život funkcionira je blog koji će vas uvesti u različite životne priče i sudbine. Moći ćete pročitati različite teme o tome kako se nositi i kako se suprotstaviti svemu što život sa sobom nosi. Život je jedan i treba ga živjeti punim plućima, a kako biste lakše kročili kroz njega zavirite u blog Kako život funkcionira.

Najčitanije

Popularno na blogu