Kako život funkcionira

Objavljeno 07.06.2015.

Bjež'te ljudi, stiže PMS!

All the bleeding ladies, all the bleeding ladies... put your hands up! Sory Beyonce što sam posudila tvoju pjesmu u ovom kontekstu, ali drastične situacije zahtijevaju drastične mjere. Koliko god sama menstruacija bila grozna, ono što joj prethodi još je bezbroj puta gore. Pa, hey ho let's go u ovu neiscrpnu temu!


Toliko je neiscrpna da uopće ne znam odakle da krenem. Pomislio bi netko da sam se naviknula na PMS jer se ponavlja svaki mjesec već godinama, ali ne, nisam. I svaki mjesec se uzaludno nadam da će onaj sljedeći biti lakši, ali nije. I tako u krug – uništavam svjetske zalihe čokolade i mijenjam raspoloženje onako često kako se pomiču kazaljke na satu. Ali to je tek, kako se ono kaže, tip of the iceberg. Pretijesni grudnjaci, traperice koje se ne mogu zakopčati, migrene, nesanica, zadržavanje vode. 

Koliko god simptoma PMS-a se možete sjetiti, ja sam ona sretnica koja ih ima sve. Dok su se dijelile osobine, sudbina mi se podrugljivo nasmijala i rekla ''tebi ćemo dati pjegice i PMS, buahahaha''. A onda se okrenula  Mirandi Kerr i dala joj duge noge, ravan trbuh i Orlanda Blooma. Ok, rastali su se u međuvremenu, ali ipak, sudbino, glupa si. 

Pričajući sa ženama oko sebe, svaka ima pokoji simptom. Ja ih kvragu imam baš sve svaki put! Počinje tako da primijetim kako mi je krivo sjela nečija fora – umjesto da se nasmijem, iživciram se. Onda skužim da mi se grudnjak malo popunio. Pa za koji dan skužim kako hodam po stanu i njuškam u potrazi za čokoladom. Kad bacim pogled na kalendar skužim da počinje još jedan vrtlog emocionalnih previranja. Ali kako je to smiješno, zar ne? Sad prvenstveno pričam sa ženama koje isto imaju poludjeli PMS (s vama sretnicama koje ga ni nemate uopće ne želim pričati)! Jer ako imamo menstruaciju tjedan dana, ako PMS traje tjedan dana, pa koliko vremena mjesečno smo uopće normalne?! Ta dva ''normalna'' tjedna prolete samo tako – u poslu, raznim obavezama i rutini da uopće ne stignem uživati u njima. A dva tjedna bolnih leđa traju kao dvije gladne godine. Ili kao zima u ''Igri prijestolja''

Ima li koja da je skoro prekinula s dečkom dok je trajao PMS? Jer to je odlično razdoblje za razmišljati je li on pravi za vas. Poštuje li vas zapravo i sluša li dovoljno. Je li kupio tu čokoladu jer se sam sjetio ili zato što sam mu rekla? A onda s prvim kapima krvi takve misli nestanu kao balončić od sapunice. Ili posao... pa zašto ja zapravo radim to što radim? Tu me ionako ne cijene, a sve što zapravo želim je gledati maslačke i pisati. Frendice nazovu samo da bi pričale o sebi, teta u dućanu vam se nije nasmijala, a prolaznik na cesti vas je čudno pogledao i sve vas je to jako iživciralo. YouTube snimke slatkih životinja pak izazivaju rijeke suza. Rijeke suza izazivaju i glupe romantične komedije, ali to ne morate priznati nikome (''Žena vremenskog putnika'' i ''P.S. I love you'' su mi najsramotniji primjeri, ali psssst). Poznato bar malo? 

Pročitaj još tekstova od blogerice Martine Tupek


Čitala sam po forumu i da, jako puno žena pati od PMS-a. Mogli bi pričati o tome koliko je forum referentno mjesto za uzimanje uzoraka, ali what the hell. Čak mi je i malo lakše kad pročitam koji post tamo jer barem nikad nisam završila na hitnoj zbog PMS-a, ne povraćam i moje dnevne aktivnosti ne pate previše kad jednom stigne menstruacija. Pod dnevne aktivnosti mislim i na posao jer neke zbog toga čak izostaju s posla. I tamo se stalno traži odgovarajući lijek protiv PMS-a. Čajevi, tinkture, posebne psihičke pripreme, gledanje u grah i plesanje oko vatre za punog mjeseca. I nema univerzalnog lijeka. To je jednostavno tako, hormoni su baš zeznuza stvar. 

Kad sam baš dobre volje i kad me PMS ne ulovi nespremnu imam par dobrih saveznika - puno vježbanja, puno vode i zdrava prehrana. Nemojte me zezati, čuli ste to već?! Ma gdje, molim vas? Znam, gdje god pročitate kako se boriti protiv PMS-a, ovo su glavne odrednice. Ali kako da objasnim svom tijelu da će mu zdjelica salate puno više koristiti od zdjelice pudinga? Ili kako da ne poslušam onaj dosadni glasić u glavi koji viče: ''Kupi čokoladu! Ne malu, najveću! Ne tu sa 85% kakaa, kupi slatku''!

Ako vas muče iste tegobe kao i mene, slobodno ih podijelite. Ako slučajno imate kakav revolucionarni prijedlog za rješenje PMS-a obavezno ga podijelite koliko god alternativan ili progresivan bio. Da, spremna sam i plesati oko vatre za punog mjeseca. Može i oko običnog mjeseca. A za kraj jedan vic. Zašto su žene živčane u PMS-u? ZATO! 

Martina Tupek





Povezani sadržaj








Kako život funkcionira je blog koji će vas uvesti u različite životne priče i sudbine. Moći ćete pročitati različite teme o tome kako se nositi i kako se suprotstaviti svemu što život sa sobom nosi. Život je jedan i treba ga živjeti punim plućima, a kako biste lakše kročili kroz njega zavirite u blog Kako život funkcionira.

Najčitanije

Popularno na blogu