Objavljeno 01.03.2023.

Zašto žene prelaze na menstrualne čašice?

Iako se menstruacija često smatra tabu temom u mnogim zajednicama i obiteljima, posljednjih je godina u mnogim zemljama svijeta postignut značajan napredak.


Pozitivna promjena u današnjem pristupu menstruaciji uglavnom je posljedica povećane medijske pokrivenosti, obrazovnih inicijativa, inovacija menstrualnih proizvoda, aktivizma i zagovaranja. Kombinacija ovih akcija rezultirala je time da mlađe generacije, poput generacije Z i dalje, pristupaju temi bez srama ili nelagode. Otvoreno govore o menstruaciji kao normalnom dijelu života svake djevojke ili žene. Također, brinu o okolišu pa često biraju održive proizvode. Jedan takav proizvod je menstrualna čašica, alternativa jednokratnim menstrualnim proizvodima na koje mnoge žene danas prelaze.

INTIMINA, brend posvećen ženskom intimnom zdravlju, proveo je istraživanje među svojim pratiteljima na društvenim mrežama kako bi se doznalo više o razlozima zašto žene prelaze na višekratne menstrualne proizvode. Održiva menstruacija uzima sve više maha; 40% od 1030 ispitanih žena izjavilo je da su prešle na menstrualnu čašicu jer su željele smanjiti osobni menstrualni otpad. Ovo je pozitivan trend s obzirom na to da prosječna žena tijekom života koristi više od 11.000 jednokratnih menstrualnih proizvoda kojima su potrebne stotine godina da se razgrade.

Postoje i drugi, jednako važni razlozi za prelazak na menstrualnu čašicu. Jedan od njih je financijski razlog - 20% ispitanica izjavilo da je upravo to najvažniji čimbenik promjene. Menstrualne čašice poput Lily Cup mogu se koristiti do 10 godina, što predstavlja značajnu uštedu u usporedbi s mjesečnim troškom proizvoda za jednokratnu upotrebu. Ispitanice u anketi rekle su da bi ušteđeni novac potrošile na putovanja, hranu i izlete (46%), zabavna iskustva (26%), odjeću, uljepšavanje i njegu kože (16%). Neke bi ušteđeni novac iskoristile za otplatu duga, dobrotvorne priloge, hobije i obrazovanje ili za svoju djecu.

22% ispitanica navelo je zdravstvene prednosti kao razlog prelaska na menstrualnu čašicu. Bitno im je koristiti proizvode sigurne za tijelo i bez kemikalija. Budući da su menstrualne čašice poput one brenda INTIMINA izrađene od medicinskog silikona, ne sadrže kemikalije ili bojila koja se nalaze u proizvodima za jednokratnu upotrebu.

Žene koje su prešle na menstrualnu čašicu također smatraju da je prikladnija i udobnija od tradicionalnih menstrualnih proizvoda. Imaju veći kapacitet za skupljanje menstrualne krvi, i  moguće ih je nositi dugo vremena, do 8 sati, bez brige o curenju ili neugodnom mirisu. Čašice se mogu nositi tijekom svih fizičkih aktivnosti, uključujući plivanje, bez opasnosti od curenja.

Unatoč brojnim prednostima menstrualnih čašica, mnoge žene još uvijek zaziru od ove opcije i traže edukaciju oko načina korištenja. Najčešća pitanja obično su kako staviti ili izvaditi čašicu (9%) te kako je pravilno postaviti da ne curi (23%). Za sve ovo je potrebno samo malo vježbe.

17% ispitanica ankete brenda INTIMINA reklo je da su čašicu pravilno umetnule iz prvog pokušaja. Za 29% je trebalo nekoliko dana vježbe, a za 26% više od dva ciklusa kako bi usavršili metodu umetanja. 90% ispitanica preporučilo bi menstrualnu čašicu prijateljici ili članu obitelji.

Zanimljivo, 47% ih je izjavilo da im menstrualna čašica nije pristupačna i da predstavlja investiciju. Prelazak na menstrualnu čašicu ovisi o raznim čimbenicima. Ipak, što se tiče uštede, žene mogu uštedjeti tisuće eura zamjenom uložaka i tampona s menstrualnom čašicom koja u prosjeku košta 30 eura i može se koristiti do 10 godina. INTIMINA kalkulator ne samo da pomaže izračunati vaš osobni menstrualni otpad, već vam također pomaže uštedjeti novac pri odabiru proizvoda za višekratnu upotrebu.

Istraživanja pokazuju da je prelazak na menstrualnu čašicu jednostavan i učinkovit način za žene da podrže održivu menstruaciju uz poboljšanje svojeg općeg zdravlja. Edukacijom ljudi o menstrualnom zdravlju i promoviranjem proizvoda za višekratnu upotrebu, robne marke, organizacije i pojedinci sudjeluju u stvaranju održive budućnosti. I pomažu naporu da se osigura da svatko ima pristup sigurnim, pristupačnim i učinkovitim menstrualnim proizvodima.

PR članak
Povezani sadržaj