Objavljeno 14.10.2021.

Zašto nije tako loša navika započeti dan hladnim tušem?

Tuširanje hladnom vodom može biti poprilično neugodan način za početak zimskog dana, ali ipak takva navika ima mnoge dobrobiti za zdravlje.


Jutarnje tuširanje hladnom vodom ima brojne zdravstvene prednosti, kako na fizičko zdravlje tako i mentalno.

Istraživanje provedeno u Nizozemskoj otkriva kako su osobe koje se ujutro tuširaju hladnom vodom manje na bolovanju od onih koje prakticiraju topao tuš.

Istraživanje je provedeno na skupiti od preko 3.000 osoba koje su bile podijeljena na četiri grupe:
- grupa koja je tuširanje završavala s 30 sekundi hladne vode
- grupa koja je tuširanje završavala sa 60 sekundi hladne vode
- grupa koja je tuširanje završavala s 90 sekundi hladne vode i
- grupa koja se tuširala samo u toploj vodi

Sudionici istraživanja su ovakav režim tuširanja provodili mjesec dana i nakon tromjesečnog razdoblja praćenja, osobe koje su bile u grupama s hladnim tušem (neovisno o vremenu) su imale za 29 posto manje prijavljenih bolovanja na poslu.

Nije definiran razlog zašto bi hladna voda mogla spriječiti ljude da se razbole, ali neka istraživanja sugeriraju da bi to moglo imati veze s jačanjem imunološkog sustava.

Hladna voda aktivira simpatički živčani sustav, dio sustava koji je odgovoran za upravljanje događajima kao što su opasnost, strah ili stres.Tijekom tuširanja hladnom vodom, povećava se hormon noradrenalin što uzrokuje povećanje broja otkucaja srca, a što je povezano s poboljšanjem zdravlja.

Hladna voda poboljšava cirkulaciju. Kada smo izloženi hladnoj vodi, smanjuje se dotok krvi u kožu, nakon tuširanja hladnom vodom tijelo se zagrijava pa dolazi do povećanog dotoka krvi na površinu kože.

Hladna voda uzrokuje povećanu mentalnu budnost zbog stimulacije prethodno spomenutog živčanog sustava. Nadalje, hladan tuš ublažava simptome depresije, jer šalje ogromnu količinu električnih impulsa iz perifernih živčanih završetaka u mozak, što može imati antidepresivni učinak.

Foto: freepik
A.Đ.H.

Povezani sadržaj