Objavljeno 16.01.2023.

Vježbe disanja koje će te usrećiti!

Opće je poznato kako tjelovježba čini čuda za naše tijelo i um, a svoje raspoloženje možeš popraviti i kroz prakticiranje vježbi dubokog disanja.


Stručnjaci sa Sveučilišta Stanford otkrili su kako su osobe koje su provode pet minuta na vježbama dubokog disanja svaki dan tijekom mjesec dana, prijavile da se njihov osjećaj tjeskobe smanjio i da im se raspoloženje poboljšalo više nego kod onih osoba koje su samo meditirale.

U eksperimentu je sudjelovalo 108 sudionika koji su jednu od tri vježbe disanja ili meditaciju provodili 5 minuta dnevno kod kuće, u vrijeme koje njima najviše odgovara.

Prvu vježbu - cikličko uzdisanje - provodilo je 30 osoba. Vježba uključuje polagano disanje, prije nego se udahne jedan kraći udisaj kako bi se potpuno napunila pluća, a zatim izdisali što je duže moguće.

Drugu vježbu - disanje u kutiji - probala je 21 osoba. Vježba uključuje udah, zadržavanje dana, izdah i ponovno zadržavanje izdahnutog daha.

Treću vježbu - ciklička hiperventilacija - provodile su 33 osobe. Vježba uključuje duboki udah i kraće izdahe 30 puta prije nego potpuno izdahnu.

Posljednje 24 osobe provodile su meditaciju bez specifične kontrole daha, ali s fokusom na svoju svijest.

Nakon mjesec dana, sudionici istraživanja su ispunili dva upitnika kako bi se procijenila njihova razina anksioznosti. Poboljšano raspoloženje je zabilježeno u znatno većem broju kod osoba koje su vježbale na disanju.

'Vježbe disanja koje naglašavaju izdisaj umjesto udisaja pri svakom dahu učinkovitije su u smanjenju tjeskobe i poboljšanju raspoloženja' - ističe jedna od voditeljica istraživanja Melis Yilmaz Balban.

Foto: pexels/IngridSantana
A.Đ.H.

Povezani sadržaj