Objavljeno 07.03.2022.

Više od 60% djevojaka osjeća sram tijekom menstruacije

Brend INTIMINA je proveo istraživanje među djevojkama o njihovim iskustvima s menstruacijom, kako bi se uklonila stigma povezana s ovom normalnom tjelesnom funkcijom.


Kao brend posvećen borbi protiv tabua i zabluda povezanih s intimnim zdravljem žena od mladosti do menopauze, INTIMINA posvećuje ovaj Dan žena djevojkama. Zato je provela istraživanje među 1000 djevojaka u dobi 12-17 godina o njihovim menstrualnim iskustvima. Osim toga, kako bi pomogla mladim djevojkama nositi se s izazovima odrastanja, INTIMINA je objavila besplatnu audio verziju svoje uspješne knjige ‘’The Wonder Girls Guide Book’’.

Ova knjiga nudi zbirku kratkih priča o pubertetu i prijateljstvu pet mladih heroina te govori o izazovima s kojima se mlade žene suočavaju zbog tjelesnih promjena. Također, pruža mogućnost situacijskog učenja s praktičnim savjetima o tome kako postupiti u neugodnim situacijama. Audio verzija knjige besplatna je za sve posjetitelje INTIMINA web stranice

Posvećujući ovaj Dan žena djevojkama koje će tek postati ženama, INTIMINA je pitala 1000 djevojaka u dobi 12-17 godina o njihovim iskustvima s menstruacijom. Istraživanje pokazuje kako je većina djevojaka (85%) naučila osnovne informacije o menstruaciji prije početka menstruacije. 86% ispitanica su za menstruaciju pripremile majke, a 36% učitelji. Također, 35% ispitanica je osnovne informacije dobilo od prijatelja ili članova obitelji, 12% od sestara ili braće, a 15% s interneta. Samo 7% ispitanica izjavilo je da ih je o menstruaciji educirao njihov liječnik, a 6% očevi.

Mnoge djevojke i žene još uvijek osjećaju sram tijekom menstruacije, pa nije iznenađujuće da se 53% ispitanih djevojaka osjeća neugodno i pokušava sakriti činjenicu da imaju menstruaciju dok su vani s prijateljima. 65% se tako osjeća u školi, a čak 25% kod kuće. Utješna činjenica je da 11% ispitanica nikada ne osjeća sram tijekom menstruacije. 

Za 90% djevojaka, najugodnije im je razgovarati o menstruaciji s mamom. S druge strane, samo 24% ispitanica se osjeća ugodno razgovarati o tome s tatom. 43% ispitanica tvrdi da bi im bilo ugodno razgovarati o menstruaciji s bratom ili sestrom, a 77% s prijateljem.

Kada je riječ o učiteljima, samo 32% ispitanica bi se osjećalo ugodno s njima razgovarati o menstruaciji, a za 47% bi to bilo neugodno. 54% ispitanica bi se osjećalo ugodno u razgovoru s liječnikom.

PR članak
Povezani sadržaj