Objavljeno 21.09.2021.

Svinjska mast nije hrana siromašnih, nego je nevjerojatno zdrava

Svinjska mast bila je svakodnevna hrana naših baka i djedova, što nije značilo kako su siromašni i nemaju za ulje, nego je to bilo ono što je bilo nadostupnije, a ispostavilo se kako je bilo i najzdravije.


Ukoliko se malo vratite u povijest vidjet ćete kako su mnoge bolesti kao što je karcinom, raznorazne autoimune bolesti, infarkt, poremećaji u prehrani te mnoga druga oboljenja, koja nas svakodevno okružuju, tada zapravo bila prava rijetkost.

Nećemo to samo prepisati blagodatima svinjske masti, ali želimo naglasiti kako svinjska mast sadrži čak 60 % takozvanih monozasićenih masti i to većim dijelom oleinske kiseline. A oleinska masna kiselina pospješuje rad srčanog mišića, te regulira nivo kolesterola u krvi i smanjuje rizik od srčanog udara. Osim toga svinjska mast ne mijenja svoju strukturu čak niti na temperaturi od 250 stupnjeva, što znači kako ne može izgoriti kao mnoga ulja, koja zagrijavanjem unište svoju strukturu te nisu zdrava za konzumiranje.

Upravo zbog navedenog razloga preporučeno je da se ulja kao što su suncokretovo, maslinovo, bademovo, kokosovo ... koriste samo u salatama.

Foto: pixabay
M.D.

Povezani sadržaj