Objavljeno 18.07.2023.

Sve što trebate znati o plivanju tijekom menstruacije

Slobodno zaronite u more jer je plivanje pravi zaokret za žene s menstruacijom! Ova vrsta tjelovježbe čini čuda u rješavanju neugodnih menstrualnih simproma. Plivanje tijekom menstruacije oslobodit će vas fizičke i mentalne neugode, a Intimina otkriva kako.


Prvo i najvažnije, je li plivanje tijekom menstruacije sigurno i zdravo?

Kako bi odgovorili na ovo pitanje, Intimina je potražila liječnički savjet od svoje stručnjakinje, dr. Susanne Unsworth: "Plivanje tijekom menstruacije potpuno je sigurno i može biti korisno jer vježba može ublažiti menstrualne bolove. Dio problema je vidljiva krv u vodi. Zapravo, kada se kupate u vodi, gubitak krvi se zapravo smanjuje jer je veći otpor krvi u vodi nego otpor zraka.  Međutim, nakon što izađete iz vode, krv ponovno počinje teći. Stoga nošenje menstrualne čašice može biti korisno i učinkovito."

Plivanje tijekom menstruacije nije samo sigurno, već i korisno za tijelo. Općenito, ova vježba može otkloniti fizičku i psihičku nelagodu uzrokovanu menstruacijom. Plivanje i druge tjelovježbe ne samo da stvaraju endorfine koji podižu raspoloženje u mozgu, već i oslobađaju beta-endorfine, prirodne lijekove protiv bolova u tijelu.

Ove kemikalije pomažu u sagorijevanju prostaglandina, kemikalija koje se oslobađaju tijekom menstruacije i uzrokuju grčeve mišića. Osim toga, jeste li znali da se tijekom menstruacije možete osjećati napuhano?

Vježbanje vas tjera da izbacite višak tekućine koja vam nije potrebna i može vam pomoći u ublažavanju napuhanog trbuha. Općenito, ako redovito vježbate, imat ćete manje grčeva i bit ćete pokretljiviji od onih koji vode sjedilački način života.

Upravljanje menstruacijom tijekom plivanja

Sada kada znate koliko je plivanje dobro za vas, ostaje samo pitanje kako možete plivati tijekom menstruacije? Prema Dr Unsworth, najbolja opcija su menstrualne čašice. Jednako dobro rade u vodi kao i na kopnu. S druge strane, što je s ulošcima? Pa, ne preporučuju se jer se možete osjećati kao da nosite mokru pelenu.

Odlučite li se za tampon, imajte na umu da će on upiti malo vode kao što upija vašu menstrualnu krv. Ovo je bezopasno za kratko vrijeme. Međutim, važno je mijenjati tampone neposredno prije i nakon plivanja jer bazeni i morska voda mogu sadržavati bakterije koje mogu poremetiti pH vaše vagine i dovesti do infekcije.

Je li izbor menstrualne čašice najbolji izbor za plivanje? Odgovor je: nego što! Voda ne može ući, a zbog većeg kapaciteta u odnosu na tampone, mogućnost curenja je znatno smanjena.

Koju god opciju odabrali, ne zaboravite pratiti jačinu krvarenja i redovito prazniti ili mijenjati odabranu menstrualnu zaštitu.

Odaberite svoju čašicu

Razgovarajmo sada o tome kako odabrati pravu čašicu. Vrlo je važno odabrati čašicu prikladnu za redovitu mjesečnu upotrebu. Jednom kada pronađete čašicu koja vam najbolje odgovara, više neće biti sumnje da možete samouvjereno šetati, trčati ili plivati čak i tijekom najobilnijeg krvarenja. Pregledajmo neke osnovne informacije:

Lily Cup One
Ova mekana i iznimno udobna menstrualna čašica za višekratnu upotrebu izrađena je od medicinskog silikona (kao i sve Intimina čašice), što je čini sigurnom i sigurnom, posebno za one koje je koriste prvi put.

Lily Cup Compact 
Prva sklopiva šalica na svijetu koja se sklapa tako da stane u malu zaštitnu kutiju! Možete ju staviti u ruksak, torbicu ili džep i spremni ste. Zatim, kada vam zatreba, pruža do 8 sati neprekidne zaštite.

Lily Cup 
Lily Cup je jedina čašica koja se može smotati tanko kao tampon. Idealna je za one s visokim cerviksom ili obilnom menstruacijom, a istovremeno pruža potpunu udobnost tijekom cijelog menstrualnog ciklusa. Njezin nevjerojatno gladak dizajn i zakošene stranice omogućuju vam korištenje ove menstrualne čašice do 8 sati bez brige.

Pa, uskočite u vodu, prskajte se i uživajte u plivanju. Dopustite da voda ispere vaše brige i nelagodu, ostavljajući vas osvježenim, punim energije i spremnima da osvojite svijet!

Povezani sadržaj