Objavljeno 30.03.2022.

Što znači ako si ti ruke stalno hladne?

Normalno je imati hladne ruke zimi ili za vrijeme toplijih dana kada klima previše hladi. Ako su ti ruke stalno hladne i ne možeš ih zagrijati, to je znak nedostatka dotoka krvi u ekstremitete.


Ledeni stisak ruke, uz bol u rukama i prste koji trne su simptomi koji su normalni kao odgovor na ruke izložene niskoj temperaturi jer se mišići oko arterija stežu kako bi sačuvali toplinu u tjelesnoj jezgri.

Čak i najzdravije osobe mogu imati hladne ruke. Međutim, konstantno hladne ruke mogu biti pokazatelj zdravstvenih problema.

Problemi sa štitnjačom ili pak anemija, mogu uzrokovati osjećaj hladnih ruku cijelo vrijeme Tu je i stanje koje se zove Raynaudov fenomen odnosno stezanje malih arterijskih krvnih žila, zbog čeka ruke postaju hladne te u području ispod noktiju možete primijetiti plavu nijansu. Kontrolira se tako da se tijelo i ekstremiteti štite od hladnoće.

Ovaj fenomen može biti genetski i često je znak neke druge bolesti poput lupusa ili reumatoidnog artritisa, kroničnog stresa ili prevelikog izlaganja hladnim temperaturama.

Foto: freepik
A.Đ.H.
Povezani sadržaj