Objavljeno 28.09.2021.

Razlika između psihologa i terapeuta? Koji je bolje za tvoje mentalno zdravlje!

Kad ste pod stresom, osjećate se depresivno, imate napade anksioznosti ili ste suočeni s drugim psihološkim problemom, od velike je važnosti posjetiti stručnjaka za mentalno zdravlje koji će dijagnosticirati i liječiti vaše stanje.


Mentalno zdravlje jednako je važno kao i fizičko zdravlje.

Bez obzira jeste li dijete, tinejdžer ili odrasla osoba, loše mentalno zdravlje neće utjecati samo na kvalitetu vašeg života nego je štetno i za fizičko zdravlje. Primjerice depresija može dovesti do stanja poput moždanog udara, bolesti srca ili dijabetesa.

Problemi s mentalnim zdravljem postali su uobičajeni ovih dana. I s obzirom na veliku rasprostranjenost problema mentalnog zdravlja među stanovništvom, ljudi traže usluge psihologa i/ili terapeuta.

Prije nego se i sami odlučite s nekim popričati, potrebno je znati razliku između psihologa i terapeuta kako biste znali tko bolje odgovara vašem stanju.

Oba stručnjaka prolaze različitu obuku i obrazovanje i koriste različite pristupe kada je u pitanju praksa.

Psiholog može dijagnosticirati patite li od mentalnog poremećaja i preporučiti daljnje liječenje. Ako smatraju da je potrebno, može vas uputiti psihijatru, koji je liječnik, da liječi vaše stanje lijekovima. 

S druge strane, terapeut je stručnjak koji je prošao obuku i licencu za liječenje problema mentalnog zdravlja ili rehabilitaciju svojih pacijenata. Pomaže ljudima da prevladaju razne probleme poput poteškoća u mentalnom zdravlju, poremećaj prehrane, problem s ovisnošću...

Foto: freepik
A.Đ.H.
Povezani sadržaj