Objavljeno 16.02.2023.

Postoje dobre i loše namjernice koje utječu na zdravlje zubi

Dobro je poznato kako dobrim četkanjem zubi, redovnim odlaskom kod zubara te izbjegavanje slatkog pomaže našim zubima da dugo ostanu zdravi. No, postoji i određena hrana koja može naštetiti zubima.


Namjerinice koje dobro utječu na zube


Mrkva i jabuka potiču cirkulaciju krvi u desnima i oslobađaju zube od ostataka hrane. Bakterije se ispiru, a usta ostaju vlažna. Uz karijes i jabuke može se spriječiti karijes i upala mesa.


Zdravim zubima pridonose i mliječni proizvodi poput jogurta. Sadrže mnogo kalcija i fosfora koji sprječavaju karijes i jačaju zubnu caklinu. Osim mlijeka i sir je taj koji štiti od bolesti zuba.

Namjerinice koje loše utječu na zube


Smoothiji su prave vitaminske bombe, a kiselo je jednako štetno kao i slatko. klasična voćna mješavina ima visok sadržaj fruktoze i kiseline, što uklanja kamenac sa zuba i uzrokuje oštećenje erozijom. Zubi postaju osjetljivi i bolni. Zeleni smoothieji dobra su zdrava alternativa.

Neugledne smeđe mrlje na zubima uglavnom su posljedica kave i čaja. ko pijete zeleni čaj, morate očekivati ​​sivu obojenost, crni čaj dovodi do žućkastih naslaga. Savjet: dodajte mlijeko u čaj kako biste spriječili ružne mrlje.

Vinska kiselina napada zubnu caklinu, tako da crveno vino mijenja boju zuba.

Zbog kombinacije slatkog i ljepljivog, med je štetniji od šećera. Što su dulje zubi izloženi šećernoj kupki - med se može zadržati u prazninama i do dva sata - to je veći rizik od karijesa.

Svi dobro znamo kako je špinat jako zdrav, to niti ne sporimo, no za naše zube nikako nije dobar. Zeleno povrće sadrži oksalnu kiselinu i kalcij, koji se u ustima spajaju u netopljivu sol, kalcijev oksalat. To uzrokuje osjećaj tupih zuba jer je caklina privremeno postala osjetljivija.

Ukoliko već imate blago žućkaste zube svakako biste trebali izbjegavati agrume.

Škrob iz bijelog brašna jako je štetan za zube jer se sastoji od jednostavnih ugljikohidratnih struktura koje se pretvaraju u šećer. Bakterije se pak hrane tim šećerom i proizvode kiselinu. Ova kiselina je odgovorna za karijes.

Foto: pixabay/geralt
M.D

Povezani sadržaj