Objavljeno 13.02.2023.

Ovo ne biste trebali jesti svaki dan za doručak

Kako se svaki čovjek razlikuje jedan od drugoga, tako se i okusi razlikuju. Dok neki teže slatkom obroku, drugi vole nešto slano kad se probude. Reći ćemo vam koju hranu ujutro trebate izbjegavati.


Doručak se često naziva najvažnijim obrokom u danu. Činjenica je da su studije pokazale da su ljudi koji redovito doručkuju općenito zdraviji.

Studija Harvard School of Public Health u Bostonu (SAD), primjerice, pokazala je da postoji povećan rizik od srčanih bolesti ako ljudi godinama nisu doručkovali. Je li to zbog jutarnjeg obroka ili općenito zdravstveno osviještenijeg načina života, ne može se pouzdano razjasniti.

Palačinke / marmelade
Palačinke s marmeladom ili Nutellom doručak je kojega mnogi radno biraju. Nažalost, ovi ukusni favoriti sastoje se uglavnom od pšeničnog brašna i šećera te pripadaju slatkišima. Osjećaj sitosti brzo nestaje i ubrzo se vraća glad. Osim toga, šećer vas čini umornim nakon prvotno brzog povećanja energije, jer razina šećera u krvi tada pada. Naravno, povremeno si možete priuštiti ovakav doručak, no za svakodnevni doručak preporučuje se nešto hranjivije.

Slatki sokovi i smoothieji
Nažalost, mnogi gotovi sokovi iz supermarketa također sadrže velike količine šećera. Ako volite piti voćni sok, najbolje je da ga sami cijedite svježeg ili pri kupnji sokova obratite pozornost na sadržaj.

Bijeli kruh i dvopek
Bijeli kruh ili dvopek sadrže gotovo nimalo hranjivih tvari, lako dovode do zatvora i samo kratko vrijeme daju energiju. Zbog malog udjela vlakana smatraju se namirnicama koje debljaju jer ne drže dugo sitima. Bolje je jesti integralni kruh ili peciva, organizam duže ima nešto od toga.

Slanina
Svatko tko ima prilično slan doručak vjerojatno je već započeo dan sa slaninom na tanjuru za doručak. Zbog visokog udjela masnoće i često previše soli ovo je jelo prilično nezdravo pa se ne smije jesti svaki dan. Kuhano jaje kao alternativa bolje je za tijelo.

Müsli
Obično nisu toliko zdravi kako se čine i sadrže puno šećera. Unatoč tome, popularan su jutarnji međuobrok jer se mogu brzo pojesti u hodu. Ako odvojite vrijeme, možete pojesti daleko zdraviji müsli: domaći od valjane zobi, orašastih plodova, sjemenki, sušenog i svježeg voća, s malo jogurta, mlijeka ili primjerice zobenog mlijeka.

Što god izabrali za doručak, imajte na umu da ništa nije zdravo u velikim količinama. Pokušajte za svaki doručak pojesti nešto drugačije i zapamtite: 'manje je više'.

Foto: pixabay/Pexels
M.D




Povezani sadržaj