Objavljeno 09.02.2022.

Nordijsko hodanje - aktivnost za cijelo tijelo

Nordijsko hodanje noviji je oblik tjelesne aktivnosti pogodan u rekreativnim programima svih dobnih kategorija. To je aktivnost u kojoj možete uživati kroz cijelu godinu, bilo ljeto ili zima, po svuda i u svako vrijeme.


Za razliku od normalnog hodanja , kod kojeg je gornji dio tijela relativno pasivan, nordijsko mnogo više aktivira mišiće leđa, ramena i ruku.  To je zapravo hodanje pri kojem se koriste specifično dizajnirani štapovi (Nordic walking štapovi). 

Može se provoditi na većini terena, a u kombinaciji s prirodom i svježim zrakom izuzetno pogoduje našem zdravlju. Zbog sličnosti s normalnim hodom čini se prilično lako i jednostavno za izvođenje, no zahtijeva određeno vrijeme potrebno za učenje i svladavanje osnovne tehnike, obvezno pod nadzorom stručnog voditelja. Što se tiče sportske opreme, za početak su potrebni samo odgovarajući štapovi.

Kako pravilno odabrati štapove

Pri odabiru se treba koristitiformulom za izračunavanje visine štapa koja glasi:
vaša visina x 0,66 = odgovarajuća visina štapa


Na tragu skijaškog trčanja

Povijest i nastanak nordijskog hodanja vezani su uz nordijsko skijaško trčanje, zbog velike sličnosti u izvedbi pokreta.  Nordijski skijaši godinamasu ga provodili u svojim ljetnimtreninzima kao pogodan oblik koji vjerno simulira i nadopunjuje skijaško trčanje kad nema snijega.

Povijest nordijskog hodanja seže do 1930. godine, a i dalje. Prva prezentacija nordijskog hodanja kao novog sporta bila je u Finskoj 1997. Godine. Otad do danas broj poklonika te aktivnosti narastao je na više od 30 milijuna samo u Europi.

Svi pozitivni učinci

Zbog svojih karakteristika , nordijsko hodanja pogodno je za razvoj snage i izdržljivosti, osobito gornjeg dijela tijela, djelujući tako na pravilno držanje tijela. Uključivanjem velikog broja mišića zbog uporabe štapova, troši se i veća količina energije (od 400 do 450 Kcal po satu aktivnosti). Za razliku od normalnog hoda pri kojem se troši od 250 do 300 Kcal. Neka istraživanja pokazuju da je energetska potrošnja pri srednjoj brzini veća za 20 posto od normalna hoda iste brzine, a ako se brzina nordijskog hoda poveća, uz primjenu pravilne tehnike, može se potrošiti i 45 posto Kcal više. 

Aktivacija srčanožilnog sustava je veća, pa se i srčana frekvencija poveća za 10 do 15 posto. Ta činjenica osobito je važna za osobe s povećanom tjelesnom masom koje bi tako mogle regulirati višak kilograma.

Osim na funkcionalne sposobnosti, nordijsko hodanje pozitivno djeluje i na sustav za kretanje. Uporabom štapova pri hodu i aktivnim sudjelovanjem ruku i ramena smanjuje se opterećenje na donje ekstremitete, posebice zglobove koljena, kuka i kralježnice. Ta karakteristika važna je osobama koje imaju problem sa zglobovima donjih ekstremiteta (različite ozljede, nakon operativnih zahvata, itd), jer omogućuje više kretanja sa smanjenjem bolova i rizika od ozljeđivanja.

Starijim osobama upotreba štapova omogućuje veću stabilnost jer se povećava površinaoslonca važna za održavanje ravnoteže pri hodu, a samim time smanjuje se rizik od padova, koji su potencijalno opasni za nastanak prijeloma.

Tečaj - škola nordijskog hodanja

Društvo za rekreaciju Vitathlon organizira i provodi vikend tečajeve – školu nordijskog hodanja. Pod stručnim vodstvom Hanija Haddada, profesora kineziologije, dugogodišnjeg hodača, te promotora i instruktora Nordijskog hodanja, savladat ćete osnove i tehnike Nordijskog hodanja:

1. Osnovna teorija Nordijskog hodanja i oprema za NH
2. Osnovne Nordic Walking tehnike
3. Uzbrdo i nizbrdo sa štapovima
4. Osnove koordinacije, vježbe istezanja, zagrijavanja i opuštanja
5. Integracija mentalnih vježbi za početnike
6. Doziranje opterećenja u NH
7. Opće preporuke za unapređenje zdravlja i kondicije s NH
8. Osnove ishrane i njene prednosti


Pozovite obitelj i prijatelje pa zakoračite zajedno u čarobni svijet Nordijskog hodanja!

Foto: pixabay

PR članak
Povezani sadržaj