Plinovi mogu biti problem, osobito ako ste u javnosti. Ako želite izbjeći neugodne situacije i potencijalno smrdljive, možda bi trebali izbjegavati neke od ovih namirnica.
Krstasto povrće u koje se ubraja kelj, brokula, cvjetača, prokulica, kupus, hren, rotkvica, potočarka ... uzrokuje više želučanih tegoba ako pretjerate s konzumacijom. Ovo povrća ima puno vlakana, dok bakterije u našem debelom crijevu jedu te neprobavljene čestice i tako ostavljaju plin kao nusproizvod.
Žitarice s visokim udjelom vlakana kao i druga hrana bogata vlaknima, mogu uzrokovati nepoželjne plinove. Određena vlakna ljudski gastrointestinalni trakt teško probavlja. Kod ovakvih namirnica je važno piti dovoljno vode kako bi ona pomogla u probavljanju hrane bogate vlaknima i smanjila nastanak plinova.
Namirnice s visokim udjelom fruktoze također mogu uzrokovati probavne smetnje i plinove. To su namirnice poput luka, artičoka, krušaka ... dok sušeno voće (šljiva, datulja, smokva) može izazvati i laksativni učinak.
Osim toga savjetuje se da pijete vodu koja je najbolja za probavni sustav. Pića poput kave, piva i gaziranih pića izazivaju plinove.
Foto: freepik
A.Đ.H.