Objavljeno 08.03.2023.

Mršavljenje: Svestrana namirnica za postizanje željenih rezultata!

Jeste li znali kako postoji veza između uključivanja jaja u prehranu i mršavljenja? Jaja su nevjerojatno hranjiva i sadrže mnoge važne vitamine i minerale....


Jaja se svrstavaju u najhranjivije namirnice koje možete jesti 

Sadrže važne vitamine i minerale, uključujući vitamin D i vitamin B12 te kolin i selen. Jaja su dobar izvor proteina koji su važni za izgradnju mišića i obnavljanje tkiva u tijelu.

Jeste li znali?

- Veliko jaje sadrži oko 6 grama proteina, što je 12% preporučene dnevne doze. Proteini će ti pomoći da se duže osjećaš sito.
- Veliko jaje sadrži oko 78 kalorija. To jaje čini izvrsnom hranom za one koji žele smršaviti.

Poticanje metabolizma

Još jedan način na koji ti jaja mogu pomoći pri mršavljenju jest poticanje metabolizma. Tvoj metabolizam je brzina kojom tvoje tijelo sagorijeva kalorije. Što je tvoj metabolizam brži, to ćeš sagorjeti više kalorija, čak i kada se odmaraš.

Jaja su dobar izvor proteina koji zahtijevaju više energije za probavu od masti ili ugljikohidrata. To znači da tvoje tijelo sagorijeva više kalorija probavljajući proteine ​​nego probavljajući druge makronutrijente.

Uključivanjem jaja u prehranu možeš potaknuti svoj metabolizam i sagorjeti više kalorija tijekom dana.

Osjećaj sitosti

Od konzumacije jaja se osjećaš sitim i zadovoljnim. To je zato što su jaja bogata bjelančevinama i mastima, a oboje se probavlja duže od ugljikohidrata. Kada jedeš jaja, dulje se osjećaš sito, što znači da jedeš manje nezdrave hrane tijekom dana.

Ostale zdravstvene prednosti

- Dobar su izvor vitamina D koji je važan za zdravlje kosti i zuba. 
- Dobar su izvor kolina, koji je važan za zdravlje mozga.

Dakle, sljedeći put kada budeš tražio zdrav i ukusan obrok, uzmi jaje. Bilo da je kuhano, pečeno, poširano ili kajgana, jaja su ukusna i hranjiva namirnica u kojoj se može uživati u umjerenim količinama.

Foto: freepik/KamranAydinov
A.Đ.H./fraumag.ch
Povezani sadržaj