Mladi luk je bogat vitaminima A, C i E, sadrži visok udio vitamina K te vitamine iz skupine B (B1, B2, B3, B6 i B9). Osim vitamina, mladi luk obiluje i kalijem, kalcijem, natrijem, željezom, fosforom, sumporom, magnezijem, kromom ...
Brojne su dobrobiti mladog luka u prehrani, a važna su i njegova ljekovita svojstva.
Mladi luk uspješno rješava probleme upale grla: Zeleni dio mladog luka potrebno je narezati na komadiće, dodati naribani đumbir i sol te zajedno staviti u platnenu vrećicu i zagrijati. Toplu kompresu umotati u ručnik i staviti na upaljeno područje.
Mladi luk pomaže odčepiti nos: Zeleni dio mladog luka zgnječi i njegovim sokom natopi vatu / blazinicu te stavi na nos i područje sinusa. Luk aktivira sluznicu i odčepljuje dišne putove.
Mladi luk djelotvorno djeluje na natečene noge: Zeleni dio mladog luka prokuhaj na nekoliko minuta, blenderom izmiksaj dok smjesa ne postane pasta. Dobivenom pastom namaži natečene dijelove nogu.
Foto: freepik
A.Đ.H.