Objavljeno 30.08.2022.

Menstrualni trend koji razbija tabue o menstruaciji

Slobodno krvarenje sve je 'popularnije' u posljednje vrijeme, ali nije čudno tražiti dodatno objašnjenje za novi trend koji mnogi neće odobriti.


Sram i dezinformacije kad je menstruacija u pitanju su prisutne u svim društvima. Bez obzira na to što je menstruacija mnogima tabu tema, svaka žena treba biti svjesna svojih mogućnosti izbora kada je menstruacija u pitanju.

Slobodno krvarenje prije svega znači da žena koja ima menstruaciju ne koristi proizvode poput uložaka, menstrualnih čašica ili tampona. I dok nema dokazanih zdravstvenih dobrobiti slobodnog krvarenja, općenito se vjeruje kako je higijenskije zbog virusa koji mogu živjeti u krvi.

Slobodno krvarenje je povezano s feminističkim pokretom i može biti motivirano nizom čimbenika poput normaliziranja menstruacije i smanjenja stigme oko menstruacije, ali i podizanja svijesti o siromaštvu za one koji nemaju pristup menstrualnim proizvodima te za suprotstavljanje porezu na tampone koje primjenjuju vlade jer proizvode za menstruaciju ne smatraju osnovnim artiklima.

Ako bi se neka žena odlučila za slobodno krvarenje treba imati na umu isticanje krvi kroz nekoliko kompleta odjeće.

Foto: freepik/author/pikisuperstar
A.Đ.H.

Povezani sadržaj