Objavljeno 16.01.2023.

Loše zdravstveno stanje nas čini starijima!

Neovisni promatrači su za potrebe analize gledali fotografije sudionika istraživanja koji su dali na uvid svoju povijest bolesti, te određivali njihovu dob. Pokazalo se kako su osobe sa zdravstvenim problemima starije u licu.


Loše zdravstveno stanje dodaje godine našem licu, otkriva istraživanje objavljeno u časopisu British Journal Of Dermatology.

U istraživanju je sudjelovalo više od 2.500 sudionika koji su pristali za potrebe analize dati na uvid svoju povijest bolesti, a zatim je na temelju priloženih podataka procjenjivano koliko imaju godina.

Ljudi za koje je procijenjeno da izgledaju starije od svoje stvarne dobi su velikim dijelom bile osobe koje su imale kognitivne probleme, plućne bolesti, osteoporozu, bolest stanjivanja kostiju, kataraktu ili gubitak sluha povezan s godinama.

'Čimbenici koji uzrokuju promjene strukture na licu također utječu na tkiva drugdje na tijelu. Ovo istraživanje najbolje pokazuje da percipirana dob odražava unutarnje starenje' - ističe glavna autorica istraživanja, profesorica Tamar Nijsten.

Foto: pexels/lilartsy
A.Đ.H.

Povezani sadržaj