Objavljeno 21.11.2022.

Brojni su negativni učinci spavanja samo šest sati na tijelo

Stručnjakinja za spavanje, Olivia Arezzolo iz Sydneya ističe kako postoji jaka veza između sna i zdravlja. Spavanje utječe na sve od pamćenja da kognitivnih funkcija, na razinu stresa i emocionalno blagostanje.


Ako spavate samo šest sati noću, četiri je puta veća vjerojatnost da ćete se prehladiti. Bez sedam do osam sati sna svake noći, osoba može očekivati negativne fizičke, emocionalne i mentalne učinke.

Za našu razinu energije - san je ključan!

'Oko 70 posto ljudskog hormona rasta proizvodi se u dubokom snu, koji nije odgovoran samo za zdravlje kože, već i svake pojedine stanice u tijelu', - ističe Olivia.

Nadalje dok spavamo naš se mozak 'detoksicira' od neurotoksina koji inače mogu dovesti do magle u mozgu, gubitka pamćenja pa čak i Alzheimerove bolesti.

Nakon samo jedne noći s nedovoljno sna razina hormona stresa kortizola može narasti do 37 posto, te ćemo se osjećati nervozno, tjeskobno i na rubu živaca.

Dok je dugoročni učinak nedostatka sna puno gori, za 45 posto se povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i anksioznih poremećaja.

Kako bi poboljšali svoje navike spavanja i kvalitetu sna, Olivia savjetuje da prakticiramo duboko disanje i meditaciju te uzimamo dodatak magnezija svake večeri koji potiče opuštanje i pospanost.

Foto: pexels/Mister Mister
A.Đ.H.

Povezani sadržaj