Objavljeno 21.11.2022.

Brine te zaboravnost? Ovo je mogući razlog lošeg pamćenja...

Određene osobine ličnosti mogu utjecati na to koliko su dobra naša sjećanja, a osobe koje se bore s anksioznošću su najviše izložene riziku od lošeg pamćenja


Istraživanjem je testirano koliko se ljudi sjećaju životnih događaja i zatim su ti rezultati uspoređeni s testovima osobnosti. Znanstvenici su otkrili kako su ispitanici u svim dobnim skupinama s otvorenim stavom razmišljanja prema životu imali najbolje rezultate u testovima pamćenja, dok su najlošije rezultate imale osobe sklone neurotičnim osobnostima.

'Emocionalno nestabilne osobe se povezuju s više psiholoških tegoba koje zatim mogu utjecati na neuralne sustave koji utječu na epizodno pamćenje,' - ističe voditelj istraživanja Weixi Kang.

Epizodno pamćenje je sposobnost osobe da se prisjeti događaja u svom životu, kako iz daleke prošlosti tako i iz onih koji su se upravo dogodili.

U svim dobnim skupinama, osobe koje vole raznolikosti umjesto rutine, koje su znatiželjne i pustolovne imaju najbolje pamćenje.

Smatra se da sudjelovanje u kulturnim i tjelesnim aktivnostima stimulira mozak u poboljšavanju pamćenja tijekom vremena.

Emocionalno nestabilne osobe sklone zabrinutosti, negativnim emocijama - ljubomorama, frustraciji i neraspoloženju imaju najslabije pamćenje. Ovakve su osobe povezane i s povećanom razinom stresa i poteškoćama sa spavanjem što utječe na sjećanja.

Foto: pexels/BrunoThethe
A.Đ.H.

Povezani sadržaj