Objavljeno 22.04.2022.

63% žena je probalo menstrualnu čašicu ili drugi višekratni menstrualni proizvod

Održivi stil života postao je jedan od najvažnijih svjetskih trendova. Žene su većinom zaslužne za pokret održivosti kojim izražavaju zabrinutost za okoliš, a značajnu ulogu igraju jednokratni menstrualni proizvodi.


Povodom Dana planeta Zemlje, INTIMINA, brend posvećen intimnom zdravlju, proveo je istraživanje među 2000 žena u dobi od 18 do 45 godina o njihovoj osviještenosti o osobnom ekološkom doprinosu kada su u pitanju menstrualni proizvodi.

Mnogim tradicionalnim proizvodima za žensku higijenu na bazi plastike potrebno je više od 500 godina da se razgrade. U prosjeku, žena tijekom života koristi 12 000 jednokratnih menstrualnih higijenskih proizvoda, a svake godine 20 milijardi takvih proizvoda završi na odlagalištima. Ove činjenice utječu na žene diljem svijeta da promijene svoje menstrualne higijenske navike u korist zdravijih i ekološki prihvatljivijih proizvoda za višekratnu upotrebu kao što su menstrualne čašice.

U anketi brenda INTIMINA, 72% ispitanika odgovorilo je da vjeruju kako je njihov način života održiv, što znači da donose odluke kojima je cilj smanjiti individualni i kolektivni utjecaj na okoliš.

Pri kupnji i korištenju menstrualnih proizvoda kao što su ulošci i tamponi, 59% ispitanica razmatra utjecaj ovih proizvoda na okoliš i količinu menstrualnog otpada.

67% ispitanica nije znalo prosječan broj jednokratnih menstrualnih proizvoda koje žene koriste tijekom života. Ipak, 42% je isprobalo ekološki prihvatljivije menstrualne proizvode, od čega se 63% odlučilo za menstrualnu čašicu ili druge višekratne menstrualne proizvode.

Mnogo je razloga zašto su menstrualne čašice dobre za okoliš i zdravlje. Istraživanje pokazuje kako su ispitanice itekako svjesne ovih prednosti. Kada su upitane da navedu razloge zbog kojih bi radije prešle na menstrualnu čašicu, ispitanice su odabrale više odgovora što je rezultiralo time da 48% daje prednost uštedi novca. Menstrualna čašica može trajati i do 10 godina, što znači da se uklanjanjem uložaka i tampona s popisa za kupnju može uštedjeti mnogo novca.

39% ispitanica odabralo je menstrualnu čašicu jer su jednostavne za korištenje i jer se mogu nositi do 8 sati, što pruža osjećaj ugode i bezbrižnosti tijekom menstruacije. 38% smatra kako su menstrualne čašice zdrav izbor jer su izrađene od medicinskog silikona, dok većina uložaka i tampona sadrži kemikalije i plastiku. 38% se odlučilo za čašicu jer su višekratne, a time se smanjuje menstrualni otpad.

Korištenje menstrualnih čašica omogućuje ljudima da naprave značajnu razliku za očuvanje okoliša. Kako bi svatko mogao razumjeti svoj vlasiti doprinos proizvodnji menstrualnog otpada i njegov utjecaj na okoliš, INTIMINA je kreirala Greentimina kalkulator menstrualnog otpada. Ovaj jednostavan alat izračunava količinu otpada koju osoba stvara korištenjem jednokratnih menstrualnih proizvoda tijekom svog života. Također se procjenjuje koliko će novca osoba potrošiti na te proizvode.

Kada je riječ o promjeni naših svakodnevnih navika s ciljem pozitivnog utjecaja na okoliš, prelazak na menstrualne proizvode za višekratnu upotrebu igraju ključnu ulogu. Brojke koje opisuju otpad uzrokovan jednokratnim menstrualnim proizvodima mogu biti zapanjujuće. Međutim, malim koracima i malim odlukama usmjerenim na kupnju ekološki prihvatljivih proizvoda, svatko može smanjiti svoj ugljični otisak i dati svoj doprinos u spašavanju planeta.

PR članak
Povezani sadržaj