Objavljeno 16.01.2023.

5 jednostavnih načina za brzo i kvalitetno opuštanje

Studije pokazuju koliko su važni trenutci opuštanja. Nevažno je koliko dugo traju te faze opuštanja. Čak i kratka poslijepodnevna stanka za čaj ili kavu može napuniti zalihe energije.


Rezultati također pokazuju da su oni koji redovito 'konzumiraju' opuštajuće trenutke u svakodnevnom životu bolje raspoloženi, sretniji i predaniji od onih koji si jedva dopuštaju odmor.

Evo sedam isprobanih i testiranih načina koje možete koristiti za opuštanje i punjenje energije od samog početka.

1. Popijte nešto toplo 
Popijte nešto toplo u nekoliko malih gutljaja, najbolje nezaslađeni biljni čaj. Ako je potrebno, poslužit će i čaša mlake vode izravno iz slavine. Polagano ispijanje i toplina umiruju i pozitivno utječu na cirkulaciju i sposobnost razmišljanja.

2. Tuširajte se hladnijom vodom
Propuštanjem hladne vode niz podlaktice, osobito zapešća, brzo ćete se osloboditi osjećaja uzrujanosti. Hladna svježina okrepljuje i pomaže prebaciti fokus s unutarnjeg stresa na osjećaj temperature vode.

3. Opustite oči
Brzo trljajte dlanove dok se stvarno ne zagriju. Zatim ih stavite na zatvorene oči i usredotočite se na toplinu. Opustite crte lica. Nakon otprilike minute, maknite ruke s lica i nekoliko puta duboko udahnite. Ako je moguće, gledajte u daljinu, po mogućnosti u prirodu ili u nebo.

4. Zijevajte
Zijevanje je lijepa i opuštajuća mini intervencija koja nas opskrbljuje kisikom i automatski smiruje dah. Budući da obično trepćemo kada zijevamo, vlažimo i oči, što je posebno korisno kada puno radimo na ekranu.

5. Masirajte si glavu
Grablje za glavu su žičane naprave za masažu koje se koriste za češanje glave. Nazivaju ih i masažni pauci. One su zapravo namijenjene stimulaciji i jačanju jer pospješuju prokrvljenost vlasišta, ali su dobre i za mentalno opuštanje.

Foto: pixabay/Srresume
M.D.


Povezani sadržaj