Objavljeno 07.11.2022.

Znaš li koliko se često kosa prirodno mijenja?

S godinama koža postaje tanja i naborana, vid se pogoršava, mišići i kosti mogu oslabiti, zubi su skloniji karijesu i infekcijama, a što se kose tiče - znate li koliko se često prirodno mijenja?


Mnogi se dijelovi tijela mijenjaju s godinama, ali razmišljate li ikada koliko se često prirodno mijenja kosa?

Opće je poznato kako kosa naraste oko 2,5 cm svaka dva mjeseca, dok je nepoznanica kako postoje četiri procesa rasta kose - faza rasta, faza prijelaza, faza mirovanja i faza ispadanja.

U fazi rasta kosa aktivno raste i folikuli dlake guraju nove pramenove kose van iz vlasišta. Nova kose može rasti i do sedam godina prije nego što dostigne fazu ispadanja. Faza rasta počinje iznova nakon završetka faze ispadanja, dok se s vremenom faza rasta smanjuje. To znači kako kosa neće raste na isti način kao godinama prije, može postati slabija i tanja.

Iako ne možemo spriječiti da naša kosa prolazi kroz svaku fazu, možemo joj pomoći da ostane zdrava. Prije svega važno je imati uravnoteženu prehranu koja se sastoji od proteina i vitamina D i C.

Stres ubrzava gubitak kose, gurajući visok postotak folikula dlake u fazu mirovanja.

Kosa se prirodno mijenja svakih 4 do 7 godina, što je vrijeme tijekom kojeg aktivno raste. Kosa ima tendenciju drugačijeg rasta nakon završetka ciklusa faze rasta te ju možemo održati zdravom s uravnoteženom prehranom, izbjegavanjem stresa i korištenjem proizvoda za njegu kose koji sadrže keratin.

Foto: freepik/diana-grytsku
A.Đ.H.

Povezani sadržaj