Objavljeno 28.09.2021.

Predmeti koje nikako ne biste trebali stavljati u sušilicu

Mnogi danas ne mogu zamisliti život bez sušilice rublja, jer im je ona uvelike olakšala sušenje rublja posebno zimi i u kućanstvima koja nemaju puno mjesta za klasično sušenje.


Kada je sušilica rublja u pitanju, treba obratiti pažnju na zabranjene predmete koje nikako nije preporučljivo stavljati na sušenje u sušilicu. Iznimno, ako je baš hitno takvi se predmeti mogu staviti u sušilicu rublja na maksimalno deset minuta na sušenje zrakom i s nekoliko čistih pamučnih ručnika.

Zabranjeni predmeti:

- Grudnjak: visoka temperatura iz sušilice uništava elastin koji se nalazi u grudnjacima te oni zbog toga gube oblik.
- Odjeća od kože, brušene kože i umjetne kože: bilo koja vrsta kože prilikom sušenja u sušilici može ispucati. Za kožu je najbolje da se suši na zraku.
- Svila i čipka: visoka temperatura iz sušilice na ovako osjetljivim tkaninama može stvoriti nabore koje je nemoguće otkloniti.
- Džemperi: odjeća od pletene pređe može izgubiti oblik i nepravilnim pranjem, a još više ako se suši u sušilici rublja.
- Tenisice: se uvijek suše na zraku najmanje 24 sata i stoga nakon pranja preskočite korištenje sušilice.
- Sportska odjeća: većina sportske odjeće je izrađen od sintetičkih vlakana, što se ubraja pod osjetljive tkanine koje je potrebno sušiti na zraku.
- Kupaći kostim: vrućina iz sušilice rublja će uzrokovati deformiranje tkanine.
- Predmeti sa šljokicama i perlama:  većina ukrasa je za odjeću zalijepljena, a korištenje sušilice će uzrokovati topljenje ljepila.
- Otirači: tepisi s gumenom podlogom ne smiju u sušilicu na visoke temperature jer bi se gumena podloga mogla raspasti pa i rastopiti.

Foto: freepik
A.Đ.H.Povezani sadržaj