Objavljeno 03.01.2023.

Telenovela Srca divljega Pantanala - sadržaj i epizode

Epizoda 15

Juma kori Nijemu kad je ugleda kako cilja u jaguara. Juma se suoči s njime, ganuta je, misli da je to njezina majka. Tenório opominje Gutu, a kći mu prkosi. Guta odvede Jovea čamcem do mjesta gdje se gnijezde ptice. Tenório govori o svome životu u državi Paraná. Juma i Nijema igraju se u rijeci. Tenório i José Leôncio osjećaju da im se djeca lijepo slažu. Tibério i Tadeu govore Joveu o Jumi. Jove se zainteresira. Tadeu vodi Jovea do Jumine kolibe. Juma ih otjera. José Leôncio zamoli Tibérija da pomogne njegovu sinu da se oslobodi straha od konja. Madeleine vodi Gustava svojoj kući. Njezina majka Mariana je znatiželjna u vezi s Irminim osjećajima. Mariana je ravnodušna prema Joveovoj curi Nayari. Jove ispituje Tadeua o Filó i José Leôncio. Tenório pita Joséa Leôncija u vezi s radom sa stokom. Jove vodi Gutu do Jumine kolibe.

15.
EPIZODA

1.
SEZONA

HRT1

Brazilska telenovela Srca divljega Pantanala (Pantanal) pripovijeda o stočaru Joséu Leônciju (Renato Goes / Marcos Palmeira) koji s ocem Joventinom (Irandhir Santos) dolazi u negostoljubiv, divlji i močvarni Pantanal. Ondje se skrase. Jednoga dana stari Joventino ode sam hvatati divlje bikove koji slobodno žive u tome području i ondje nestane.


Prošle su mnoge godine, José Leôncio je postao bogati farmer. Odlazi u Rio de Janeiro i upozna Madeleine (Bruna Linzmeyer / Karine Telles), mladu djevojku iz visokoga društva. Djevojčin otac Antero Novaes (Leopoldo Pacheco) je okorjeli kockar u velikim dugovima. José Leôncio prosi Madeleine. Antero mu daje kćer i dobiva poveći iznos kako bi se izvukao iz dugova.

No djevojka iz grada ne može se prilagoditi životu u Pantanalu. Nakon što rodi sina Joventina Neta (Jesuíta Barbosa) iskoristi mužev odlazak da uz pomoć prijatelja Gustava (Gabriel Stauffer / Caco Ciocler) pobjegne s djetetom natrag u Rio de Janeiro.

Ogorčeni José Leôncio pokuša vratiti sina u Pantanal, ali ne pođe mu za rukom. Nastavi živjeti sa sluškinjom Filó (Leticia Salles / Dira Paes) s kojom je dobio sina Tadeua (José Loreto). No prema Filóinoj želji, Tadeu je samo kumče Joséa Leôncija, a ne njegov zakoniti sin. Prošlo je više od dvadeset godina i Joventino Neto, Jove, odluči konačno otići ocu. Doživi toliki kulturni šok, nikako se ne može razumjeti s ocem. Jove se odluči vratiti u Rio de Janeiro, ali ne odlazi sam. Sa sobom vodi Jumu Marruá (Alanis Guillen), djevojku iz divljine kakva je bila i njezina majka Maria Marruá (Juliana Paes). Ubili su joj majku i oca Gila (Enrique Diaz) u obračunu farmera, grabežljivih otimača zemlje i žrtava tih otimača zemlje.

No, Juma ne može prihvatiti život u Riju. Jove se vraća s njome u Pantanal. Ovoga puta spreman se prilagoditi tamošnjem životu. Počinje se slagati s ocem i postaje pravi stočar iz Pantanala.

José Leôncio sazna da ima i trećega sina. To je njegov prvorođenac vozač kamiona José Lucas De Nada (Irandhir Santos), plod njegovog prvog iskustva s prostitutkom Generosom (Giovana Cordeiro) kad je José Leôncio imao 15 godina. Dječak je imao nepoznatog oca, te mu je prezime bilo De Nada (Ničiji). Tek je poslije postao José Lucas Leôncio.

Priča o obitelji Leôncio obuhvaća i komplicirani odnos sa susjednim farmerom.

Tenóriom (Murilo Benício) koji se oženio Marijom Bruacom (Isabel Teixeira) i dobio kćer Gutu (Julia Dalavia). U prošlosti je bio grabežljivi otimač tuđe zemlje i izravno je povezan s Juminom obiteljskom tragedijom.

Telenovela ima i nadnaravnu notu prema folklornim pričama iz Pantanala. Mnogi likovi, uz iznimku Joséa Leôncija, često susreću lik Starca s Rijeke (Osmar Prado), travara koji se pretvara u golemu anakondu, najveću viđenu u Pantanalu. Vjeruje se da je Starac s Rijeke zapravo stočar Joventino, otac Joséa Leôncija. Također postoje priče o Maríji i Jumi Marruá koje se pretvaraju u jaguara kad se naljute. Postoji i priča o tajanstvenom stočaru Trindadeu (Gabriel Sater) koji je sklopio savez s vragom i zato zna unaprijed što će se dogoditi.

Telenovela je vjerna obrada izvorne serije "Pantanal", ali nešto osuvremenjena. Kako bi prikaz života u Pantanalu bio uvjerljiv nakon što je prošlo 30 godina, morali su ga malo drukčije interpretirati. U međuvremenu se promijenio odnos čovjeka i zemlje, promijenila se uloga žene, promijenilo se sveukupno društvo, ali ostala je fabula i očuvale su se vrijednosti izvorne telenovele "Pantanal".

Izvor, foto: hrt.hrPovezani sadržaj


Popularno na blogu