Objavljeno 24.06.2022.

Telenovela Elisa od Rivombrose - sadržaj i epizode

Epizoda 1

Prije nego što su ga vojvoda Ranieri i njegovi krvnici ubili, grof Conforti je uspio kapetanu Lombardiju predati popis plemića koji spletkare kako bi ubili kralja. U međuvremenu na ladanjskom imanju Rivombrosa grofica Agnese Ristori povjerava Elisi, svojoj mladoj dvorjanki, svoj strah da nikad više neće vidjeti svog sina Fabrizia, s obzirom da je on već dulje vrijeme u vojnom pohodu. Ali Fabrizio, tijekom povratka iz vojnog pohoda kući bude svjedok zasjede u koju upada njegov prijatelj Lombardi, a organizirao ju je Ranieri, u potrazi za popisom urotnika protiv kralja. Fabrizio ne uspije spasiti prijatelja, no uspije se domoći dragocjenih dokumenata, te svom umirućem prijatelju obeća da će ih osobno dostaviti kralju. Kad stigne u Rivombrosu, požuri se k majci, koju zatekne u knjižnici s Elisom. Između njih se dvoje smjesta rodi fatalna privlačnost, no Fabrizio tad još nije svjestan da je Elisa tek sluškinja.

1.
EPIZODA

1.
SEZONA

HRT1

Elisa di Rivombrosa je talijanska televizijska serija (nadahnuta romanom Samuela Richardsona iz 1740. "Pamela ili nagrađena krepost") koja prati ljubavnu priču u Italiji 18. stoljeća između mladog talijanskog grofa Fabrizija Ristorija i sluškinje njegove majke Elise.


Ljubav iz snova koja prkosi svim konvencijama, pa i smrti. To je glavna tema na kojoj počivaju usponi i padovi Elise Scalzi, mlade djevojke rođene u siromaštvu, koju je priroda obdarila velikom unutrašnjom finoćom, čime je i privukla grofa Fabrizija Ristorija. 

Elisa poput Pepeljuge trpi sve od zavisti posluge do arogancije plemićke obitelji, a kao moderna junakinja postaje glavnim likom koji će uz pomoć svoje krhke ženstvenosti razriješiti i spriječiti krajnje zamršenu urotu protiv kralja.

Lokacije su tipične za velike romane u nastavcima: u središtu je veliki posjed Rivombrosa, pa potom plemstvo Torina koji će postati glavni grad Italije, a glavna je tema iskupljenje onih koji svoju sudbinu stavljaju ispred onoga što im životne okolnosti, predrasude i klasni položaj nameću.

Ovu seriju prati i njezin nastavak "Elisina kći - povratak u Rivombrosu" (iz 2007.), čija se radnja odvija 1797. i usredotočuje se na Elisinu kćer Agnese Ristori.

Izvor: hrt.hrPovezani sadržaj