Objavljeno 19.09.2021.

Serija Moja genijalna prijateljica - sadržaj i epizode

Epizoda 8

Cerullove cipele se ne prodaju te Stefano traži pomoć od Solara. Zbog toga umalo propadne vjenčanje, no Elena, koja piše članak koji je naručio Nino, pomiri zaručnike. Međutim, na vjenčanju Elena dozna da članak nije objavljen, a Marcello dođe na vjenčanje u prvome modelu cipela koje je dizajnirala Lila: u cipelama koje je Stefano ljubomorno čuvao.

8.
EPIZODA

1.
SEZONA

HRT2

Serija snimljena prema svjetskom izdavačkom fenomenu, prvom dijelu tetralogije Elene Ferrante, koje je u svijetu prodano u milijunima primjeraka.


Kada joj najvažnija prijateljica, čini se, nestane bez traga, Elena Greco, starija žena koja živi u kući punoj knjiga, uključi računalo i počne pisati priču o Lili, priču o prijateljstvu koje se rodilo u školskim klupama pedesetih godina. 

Tako počinje priča smještena u opasnom i čarobnom Napulju, te pokriva više od šezdeset godina života i, istodobno, pokušava proniknuti u tajnu Lile, Elenine genijalne prijateljice, Elenine najbolje i najgore prijateljice.

U seriji se pripovijeda ne samo o čvrstome prijateljstvu dviju žena koje traje od djetinjstva do starije dobi - intenzivno je to prijateljstvo u kojemu razumijevanje i međusobno prihvaćanje obitavaju s mržnjom, nadmetanjem i ljubomorom - već i o životu cijele zemlje kroz više desetljeća, te se prikazuju ideali i težnje likova raznih naraštaja.

Priča počinje u današnje doba tajanstvenim Lilinim nestankom koji ponuka njezinu prijateljicu Elenu na pripovijedanje priče koja ih povezuje još od djetinjstva kada su pedesetih godina živjele u siromašnoj napuljskoj četvrti.

Roman je to o oblikovanju osobnosti, odrastanju i iskupljenju: kroz neumorne borbe dviju prijateljica protiv društva, obitelji, muškaraca i samih sebe priča nam o zajedničkim doživljajima i iskustvima tijekom raznih razdoblja života, mračnih kao i onih ispunjenih nadom.

Vrhunski je to primjer pripovijedanja i snage koju štivo može imati pod uvjetom da se zasniva na dubokoj istini.

Izvor: hrt.hr
Povezani sadržaj