Objavljeno prije 5 dana

Serija Jadnici - sadržaj i epizode

Epizoda 1

Godine 1815. Francuska je na koljenima nakon poraza u bici kod Waterlooa. Jean Valjean pri kraju je kazne u zatvoru u Toulonu, nakon što je odslužio 19 godina za sitan zločin, a pušta ga ambiciozni zatvorski čuvar Javert. Javert je razvio duboku mržnju prema Valjeanu, ogorčenje koje će i dalje nositi u sebi. Život bivšeg osuđenika je okrutan i Valjean na svakom koraku vidi predrasude, a njegova ga prošlost progoni. Susret s mudrim biskupom Dignea prisiljava ga da preispita vlastiti moral i kakav život želi voditi. Malog Mariusa Pontmercyja odgaja njegov djed, stari rojalist monsieur Gillenormand. Mariusova oca baruna Pontmercyja, pukovnika u Napoleonovoj vojsci, od smrti kod Waterlooa slučajno spašava Thénardier, pljačkaš u prolazu. Pontmercy se suočava sa svojim tastom Gillenormandom po pitanju roditeljskih prava i to završi s tragičnim posljedicama. U međuvremenu, lijepu parišku švelju Fantine prijateljice izvode na ples. Upoznaju nekoliko zgodnih neženja, a Fantine privuče šarmantni Felix. Fantineine prijateljice zabrinute su da bi se zbog naivnosti mogla naći u opasnosti.

1.
EPIZODA

1.
SEZONA

HRT2

Dojmljivim intenzitetom i suvremenim odjekom djelo istražuje borbe i trijumfe niže klase te potragu za boljim životom. Uz epsku pozadinu Francuske u vrijeme građanskih nemira, priča je to o Jeanu Valjeanu, bivšem osuđeniku koji ne može pobjeći od sjene svog bivšeg života.


Budućnost mu ugrožava njegov najljući neprijatelj, hladni policajac i bivši zatvorski čuvar Javert, koji je odlučan u namjeri da ga izvede pred lice pravde.

U međuvremenu, Fantine, žena iz radničke klase koju je ostavio bogati ljubavnik, primorana je na sve očajnije mjere kako bi se skrbila za svoju mladu kćer.

Njihove se priče isprepleću, a kad se na pariškim ulicama rasplamsa revolucionarno nasilje, Jean Valjean započinje epsko putovanje prema samoprihvaćanju, iskupljenju i ljubavi.

Adaptacija: Andrew Davies
Produkcija: Lookout Point i BBC Studios za BBC u koprodukciji s Masterpieceom

Izvor: hrt.hrPovezani sadržaj