Objavljeno 28.04.2023.

Miniserija Millennium - sadržaj i epizode

Epizoda 5

Dvije teško ozlijeđene osobe zaprimljene su na hitni prijem bolnice Sahlgrenska u Göteborgu. Jedna od njih je ubojica s tjeralice Lisbeth Salander, koja je pogođena metkom u glavu i mora na hitnu operaciju; druga osoba je Aleksandar Zalačenko, stariji muškarac kojeg je Lisbeth napala sjekirom. Lisbeth snuje osvetu muškarcima koji su joj nanijeli zlo i, još važnije, osvetu državnom sustavu koji joj je upropastio život.

5.
EPIZODA

1.
SEZONA

HRT2

Millennium je švedska šestodijelna miniserija nastala kao proširenje filmske adaptacije trilogije Millennium književnika Stiega Larssona iz 2009. Uz mnoštvo novih prizora, u glavnim ulogama ponovno su Noomi Rapace i Michael Nyqvist.


Policija je odavno zatvorila istragu nestanka Harriet Vanger otprije 40 godina, no u klanu Vangerovih netko je ne može zaboraviti: njezin stric Henrik. Da bi rasvijetlio okolnosti vjerojatnog ubojstva, za koje sumnjiči nekog od članova svoje obitelji, odlučuje angažirati Mikaela Blomkvista, istraživačkog novinara osuđenog zbog klevete. 

U potrazi za odgovorima Blomkvistu pomaže Lisbeth Salander, asocijalna hakerica zadivljujuće inteligencije i fotografskog pamćenja. U toj istrazi njih dvoje razotkrit će mračnu prošlost te obitelji, no moćni klan neće prezati ni od čega da se zaštiti.

Istraživački novinar uvučen je u beskrajno mračan svijet, a jedina mu je vodilja zagonetna hakerica Lisbeth Salander.

Millennium je izvrsno primljen i dobio je nagradu žirija na dodjeli švedskih televizijskih nagrada Kristallen 2010., a od međunarodnih nagrada ističe se Emmy za najbolju stranu seriju u kategoriji najboljeg televizijskog filma ili miniserije 2011.

Izvor, foto: hrt.hr

Povezani sadržaj