Objavljeno 19.03.2021.

Dramska serija Isus: Njegov život - sadržaj i epizode

Epizoda 8

Petar je prvi put susreo Isusa dok je bio skroman ribar na Galilejskome moru. Isus je izveo čudo pred njegovim očima i nazvao Petra ribarom ljudi. Isus je privukao Petra svojom porukom o novom i boljem svijetu te mu se on pridružio kao karizmatičnom vođi. No Isusa je mnogo teže slijediti nego što je to Petar mislio. Isus često govori u prispodobama koje skromni i, vjerojatno, nepismeni ribar Petar često ne razumije. No Petar je dobro razumio da je Isus Mesija i sin Božji. Zato ga je Isus izabrao za svoju desnu ruku i nazvao ga svojom stijenom. Isus kaže Petru da će on biti stijena na kojoj će sagraditi svoju Crkvu. Petar ulazi u Jeruzalem kao Isusov najglasniji i najžešći zagovornik, ali situacija postane nezgodna na posljednjoj večeri kad Isus želi oprati Petru noge kao rob gospodaru. Petar je zgrožen jer je Isus njegov učitelj i smatra da bi on njemu trebao prati noge. No Isus ponovno objašnjava svoje ponašanje prispodobom koju Petar ne razumije. Isus im zatim navijesti svoju smrt i kaže učenicima da će ga jedan od njih izdati. Petar je uvjeren da on nikad ne bi izdao Isusa, ali Isus mu kaže da se moli da ga Petar neće iznevjeriti kad kucne čas. Zar je Petar doista sposoban izdati najvažniju osobu u svom životu? Situacija postaje sve gora. Isus zamoli Petra da bdije dok se on moli u Getsemanskom vrtu, ali Petar zaspi. Probudi se kad u vrt uđu Juda i čuvari. Pokušava obraniti Isusa i odreže uho jednom od stražara velikog svećenika po imenu Malhus, ali Isus ga prekori i izliječi Malhusa. Petru se čini da ništa ne može učiniti kako treba. Slijedi čuvare dok vode Isusa k velikom svećeniku. Skriva se, ali ljudi ga prepoznaju i počne privlačiti pozornost. Petar se boji, ne želi da ga prepoznaju da ne bi i njega uhitili. Triput porekne da poznaje Isusa i tada shvati da ga je iznevjerio. Petar je tako opčinjen svojom izdajom da ne vjeruje Mariji Magdaleni kad objavi da je Isus ustao iz mrtvih. Čak ni kad Isus posjeti svoje učenike, Petar ga ne može pogledati jer zna da je iznevjerio svog učitelja i Gospodina. Petar se vraća u Galileju gdje se pokušava vratiti životu ribara koji je napustio zbog Isusa, ali ne može si oprostiti izdaju. Kad Isus dođe k njemu u Galileju, Petar je zahvalan i osjeća olakšanje jer mu je pružio drugu priliku. Kao što je triput zanijekao Isusa, tako triput obećava da će voditi Isusove sljedbenike. To je poznato kao sveopće poslanje i početak je Crkve kakvu poznajemo danas.

8.
EPIZODA

1.
SEZONA

HRT2

Dokumentarna serija pripovijeda fascinantnu priču o Isusu iz perspektive biblijskih likova koji su ga poznavali ili su utjecali na njegovu službu.


Svaka epizoda ispričana je iz perspektive jednog od njih. Vidjet ćemo iskustva osmero likova iz Isusova života i steći nove i zanimljive spoznaje o evanđeljima i povijesnom razdoblju u kojem je živio. 

Oni su Josip, Ivan Krstitelj, Marija, majka Božja, vrhovni svećenik Kajfa, Juda, Poncije Pilat, Marija Magdalena i Petar.

Ova dokumentarna serija u produkciji History Channela kombinira vrhunsku dramsku rekonstrukciju i intervjue s povjesničarima, bibličarima, teolozima i predstavnicima kršćanskih denominacija. Svaka epizoda opisuje jedinstveni osobni odnos s Isusom o kojem pripovijedaju protagonisti iz Isusova života.

Izvor: hrt.hr
Povezani sadržaj