Objavljeno 26.11.2021.

Dramska serija Doba uskoka - sadržaj i epizode

Epizoda 3 - Kodeks

Senjski uskoci imali su vrlo precizno definiran kodeks časti. On pokazuje kako je u njihovom gusarenju postojao točno određen sustav ponašanja te da nisu bili razulareni kriminalci koji su djelovali stihijski. Posebnu pozornost uskoci su posvećivali poštivanju zadane riječi te su se nemilosrdno osvećivali svakome tko se te riječi nije držao. Njihova rigoroznost po tom pitanju najbolje se vidi iz toga što su desetljećima bili u sukobu s Dubrovačkom Republikom jer su Dubrovčani pogazili zadanu riječ. Analizom kodeksa vidjet ćemo da su se uskoci smatrali i križarima u svetom ratu protiv nevjernika. Pomagao ih je papa, koji je i osobno u Rimu primio izaslanstvo uskočkih vođa. Zbog predanosti ideji svetog rata Senjani su bili u nepomirljivu sukobu i s Venecijom, koju su, zbog njezine suradnje s Turcima, smatrali izdajnikom kršćanstva. Vidjet ćemo i legendarni dvoboj uskočkog vojvode Ivana Vlatkovića i Ahmet-age Cukarinovića.

3.
EPIZODA

1.
SEZONA

HRT1

Doba uskoka je igrano-dokumentarna serija u četiri nastavka, koja se bavi do sad slabo proučenim te filmski i medijski potpuno neobrađenim dijelom hrvatske povijesti - senjskim uskocima.


U 16. i 17. stoljeću Senj je bio pravo gusarsko gnijezdo - tamo su bili smješteni habsburški pogranični garnizoni, čijim su dijelom bili i uskoci. Naime, nakon što je 1536. Klis pao u ruke Osmanlija, preostali ratnici koje je na Klisu predvodio legendarni Petar Kružić, preselili su se u Senj. Kružićeva ratna taktika osnova je uskočkog načina ratovanja, a on se sastojao od brzih gerilskih upada na osmanska područja. 

U Senju su uskoci te ratne tehnologije doveli do savršenstva brzim napadima malenim i pokretljivim brodicama - bracerama - te stalnim upadima na područja osmanske Like i zaleđe Dalmacije.

Senjski uskoci ostali su u kolektivnom sjećanju Hrvata kao uporni, tvrdoglavi i domišljati borci protiv turskih prodora, ali i kao zakleti neprijatelji Venecije. Bili su gusari ali i vjerojatno posljednji europski križari, koji su se smatrali braniteljima kršćanstva.

"Doba uskoka" raskošan je povijesni spektakl, s vrhunskom kostimografijom, scenografijom i vizualnim efektima te zanimljivo ispričanom pričom o ovim jadranskim nevaljalcima.

U seriji nastupaju poznati hrvatski glumci: Amar Bukvić, Dušan Bućan, Dragan Despot, Krešimir Mikić, Robert Ugrina, Nenad Cvetko, Andrea Slama, Mladen Vasary, Marko Cindrić, Tvrtko Jurić, Nikola Baće i mnogi drugi. U cameo ulozi pojavljuje se i legendarni HRT-ov prognostičar Zoran Vakula. Narator je Ivan Kojundžić. Kostimografkinja je Jasna Zvonković Ljevaković, scenograf Igor Juras, montažer Dubravko Prugovečki, supervizor vizualnih efekata Kristijan Mršić, direktor fotografije Branko Cahun, producentica Marija Kosor a scenarist i redatelj je Božidar-Domagoj Burić, autor najprodavanijih hrvatskih serijala u inozemstvu, "Hrvatski kraljevi" i "Republika". Glazbu za seriju skladao je duo Mystic Barbarism, a snimljena je u suradnji s HRT-ovim orkestrom te dirigentom Davorom Kelićem.

U seriji kao stručni sugovornici sudjeluju najpoznatiji svjetski povjesničari s Oxforda, Cambridgea, Sorbonne, te eminentni povjesničari iz Italije, Austrije i Hrvatske.

Osim četverodijelne serije HRT je proizveo i dugometražni igrano-dokumentarni film koji se u svibnju 2021. emitirao u kinima diljem Hrvatske te je, unatoč pandemiji, ostvario izvrsnu posjećenost.

Film i seriju u potpunosti je producirao HRT.

Izvor: hrt.hr

Povezani sadržaj