Objavljeno 26.11.2021.

Dramska serija Doba uskoka - sadržaj i epizode

Epizoda 4 - Komarac među zvijerima

Posljednja epizoda bavi se sutonom uskočkog razdoblja senjske povijesti. Stiješnjen između velesila - Osmanskog Carstva, Venecije i Habsburške Monarhije - uskočki je Senj početkom 17. stoljeća polako počeo gubiti bitku s jačima od sebe. Tomu je doprinio i najmasovniji uskočki pohod ikad - pljačka mletačkog Rovinja, što su uskoci učinili kao osvetu za izdaju prilikom ponovnog pada Klisa u osmanske ruke 1596. godine, za što su najodgovornijom smatrali Veneciju. Habsburški pokušaji discipliniranja svojeglavih Senjana kulminirali su dolaskom zloglasnog činovnika Josipa Rabatte u Senj, koji je tamo bio poslan da uspostavi red. No, njegovi svirepi pokušaji ovladavanja uskocima naposljetku su ga koštali života. Na kraju, velesile su se uspjele međusobno dogovoriti a žrtve tog dogovora bili su upravo senjski uskoci.

4.
EPIZODA

1.
SEZONA

HRT1

Doba uskoka je igrano-dokumentarna serija u četiri nastavka, koja se bavi do sad slabo proučenim te filmski i medijski potpuno neobrađenim dijelom hrvatske povijesti - senjskim uskocima.


U 16. i 17. stoljeću Senj je bio pravo gusarsko gnijezdo - tamo su bili smješteni habsburški pogranični garnizoni, čijim su dijelom bili i uskoci. Naime, nakon što je 1536. Klis pao u ruke Osmanlija, preostali ratnici koje je na Klisu predvodio legendarni Petar Kružić, preselili su se u Senj. Kružićeva ratna taktika osnova je uskočkog načina ratovanja, a on se sastojao od brzih gerilskih upada na osmanska područja. 

U Senju su uskoci te ratne tehnologije doveli do savršenstva brzim napadima malenim i pokretljivim brodicama - bracerama - te stalnim upadima na područja osmanske Like i zaleđe Dalmacije.

Senjski uskoci ostali su u kolektivnom sjećanju Hrvata kao uporni, tvrdoglavi i domišljati borci protiv turskih prodora, ali i kao zakleti neprijatelji Venecije. Bili su gusari ali i vjerojatno posljednji europski križari, koji su se smatrali braniteljima kršćanstva.

"Doba uskoka" raskošan je povijesni spektakl, s vrhunskom kostimografijom, scenografijom i vizualnim efektima te zanimljivo ispričanom pričom o ovim jadranskim nevaljalcima.

U seriji nastupaju poznati hrvatski glumci: Amar Bukvić, Dušan Bućan, Dragan Despot, Krešimir Mikić, Robert Ugrina, Nenad Cvetko, Andrea Slama, Mladen Vasary, Marko Cindrić, Tvrtko Jurić, Nikola Baće i mnogi drugi. U cameo ulozi pojavljuje se i legendarni HRT-ov prognostičar Zoran Vakula. Narator je Ivan Kojundžić. Kostimografkinja je Jasna Zvonković Ljevaković, scenograf Igor Juras, montažer Dubravko Prugovečki, supervizor vizualnih efekata Kristijan Mršić, direktor fotografije Branko Cahun, producentica Marija Kosor a scenarist i redatelj je Božidar-Domagoj Burić, autor najprodavanijih hrvatskih serijala u inozemstvu, "Hrvatski kraljevi" i "Republika". Glazbu za seriju skladao je duo Mystic Barbarism, a snimljena je u suradnji s HRT-ovim orkestrom te dirigentom Davorom Kelićem.

U seriji kao stručni sugovornici sudjeluju najpoznatiji svjetski povjesničari s Oxforda, Cambridgea, Sorbonne, te eminentni povjesničari iz Italije, Austrije i Hrvatske.

Osim četverodijelne serije HRT je proizveo i dugometražni igrano-dokumentarni film koji se u svibnju 2021. emitirao u kinima diljem Hrvatske te je, unatoč pandemiji, ostvario izvrsnu posjećenost.

Film i seriju u potpunosti je producirao HRT.

Izvor: hrt.hr

Povezani sadržaj