Objavljeno 04.08.2022.

Dokumentarna serija Nesreća - sadržaj i epizode

Epizoda 5 / Sezona 2

U dvije velike nesreće na području Raše i Labina stradalo je gotovo 300 ljudi. One su se dogodile u dva različita sistema, 1940., kada je na tom području vladala Italija, i 1948., u vrijeme Jugoslavije. Nesreće su bile slične, ali odnos vlasti prema njima poprilično različit, no do danas gotovo da nema starije obitelji na tom području koja u njima nije izgubila nekoga svoga. Ekipa serije ušla je u danas zatvorena rudarska okna i snimila autentične lokacije te dočarala širi kontekst nekoliko stotina duge tradicije rudarstva toga kraja koja je stala nakon 1990-ih, ali ona živi u naporima zajednice da se uspomena na nju očuva kao kulturna i turistička aktivnost. Epizoda prati i lijevanje zvona koje je izrađeno u talijanskom mjestašcu Agnone za 80. obljetnicu nesreće iz 1940. godine.

11.
EPIZODA

2.
SEZONA

HRT1

Dokumentarna serija s igranim dijelovima u šest epizoda prve sezone obrađuje neke od najvećih prometnih ili prirodnih nesreća u Hrvatskoj od Drugog svjetskog rata.


Iskakanje 'mirogojskog' tramvaja br. 13 1954. godine, veliku poplavu u Zagrebu 1964., željezničku nesreću na Glavnom kolodovoru u Zagrebu 1974., sudar britanskog i slovenskog aviona iznad Vrbovca 1976. (dvije epizode) te sudar brodova Aurora i Ilirija u dubrovačkoj luci Gruž 1992. godine.

U seriji sudjeluju svjedoci tih događaja: nastradali, članovi njihovih obitelji, istražitelji, vještaci i drugi, koji s još uvijek puno živih slika i emocija govore o nekima od najtežih 'crnokroničarskih' slučajeva u hrvatskoj povijesti.

Izvor: hrt.hr


Povezani sadržaj