Objavljeno 04.08.2022.

Dokumentarna serija Nesreća - sadržaj i epizode

Epizoda 4 / Sezona 2

Na aerodromu na Krku 23. svibnja 1971. dogodila se, po broju smrtnih slučajeva, druga najveća avionska nesreća u Hrvatskoj. U Tupoljevu TU-134A, koji je iz Londona letio prema jadranskom otoku, poginulo je 78 ljudi. Zrakoplov je eksplodirao i izgorio nakon slijetanja u krčku zračnu luku. Tom prilikom stradao je hrvatski pjesnik Josip Pupačić i njegova obitelj. Svega nekoliko mjeseci prije toga napisao je proročansku pjesmu "Moj križ svejedno gori" koju, uz prisjećanja svog susreta s pokojnim pjesnikom, recitira Enes Kišević. Pored njega u epizodi sudjeluju svjedoci s aerodroma, član vatrogasne postrojbe kojega i danas proganja što nisu mogli učiniti ništa za putnike koji nisu stradali od udarca nego naknadno od dima, kontrolori leta i drugi.

10.
EPIZODA

2.
SEZONA

HRT1

Dokumentarna serija s igranim dijelovima u šest epizoda prve sezone obrađuje neke od najvećih prometnih ili prirodnih nesreća u Hrvatskoj od Drugog svjetskog rata.


Iskakanje 'mirogojskog' tramvaja br. 13 1954. godine, veliku poplavu u Zagrebu 1964., željezničku nesreću na Glavnom kolodovoru u Zagrebu 1974., sudar britanskog i slovenskog aviona iznad Vrbovca 1976. (dvije epizode) te sudar brodova Aurora i Ilirija u dubrovačkoj luci Gruž 1992. godine.

U seriji sudjeluju svjedoci tih događaja: nastradali, članovi njihovih obitelji, istražitelji, vještaci i drugi, koji s još uvijek puno živih slika i emocija govore o nekima od najtežih 'crnokroničarskih' slučajeva u hrvatskoj povijesti.

Izvor: hrt.hr


Povezani sadržaj