Objavljeno 14.02.2023.

Znate li žašto ne možete prestati jesti čips?

Mnogima je nemoguće otvoriti paketić čipsa i pojesti samo malu količinu. Odakle dolazi ta želja da jedete sve više čipsa?


Koliko ste puta pokušali pojesti samo malo čipsa? Jeste li ikada nakon nekoliko zalogaja čipsa pokušali odustati i nejesti ga više, no nije išlo? Naravno, svima nam je to dobro poznato, no znate li zašto se to događa?

Čips ima visoku vrijednost okusa i stoga ljude dovodi u iskušenje da ga jedu više iz čisto užitnih razloga.

Za to je odgovoran naš mozak. Jer stvara ovisnost o dopaminu. A čips izaziva navalu dopamina. Čips je izvrsnog okusa i na taj način aktivira živčane puteve koji zatim pokreću proizvodnju hormona sreće dopamina. To zauzvrat rezultira nekontroliranom željom za jedenjem čipsa. 

Želja za užitkom vrlo lako može postati ovisnost, a to ne stvara samo čips nego i keksi, sladoled, pomfrit, smoki ili kikiriki. No, problem kod čipsa još je veći jer može izgledati vrlo ukusno, ali zbog svog nutritivnog sastava ima i slab učinak zasićenja. Osim toga, čips sadrži puno kalorija, što je uglavnom zbog visokog udjela masti i nedostatka vlakana. To sve automatski remeti osjećaj sitosti i upravo zbog toga čips je moguće jesti bez osjećaja gladi i beskrajno.

Trikovi koje možete pokušati


Redovito jesti puno čipsa je loše za vaše zdravlje, brzo se debljate jer čips ima malo hranjivih tvari. Ono što možete napraviti je sljedeće:

1. Ne kupovati veliku količini čipsa
2. Jedite čips izvan pakiranja - podijelite ga u male porcije 
3. Kada shvatite sa ste pojeli 1-2 manje porcije pokušajte popiti minimalno 2-3 dcl vode

Foto: pixabay/PDPics
M.D

Povezani sadržaj