Objavljeno 20.07.2022.

Zero waste veganska salata od dinje s Michelinovom zvjezdicom

Donosimo recept nagrađivanog chefa Paula Ivića u čijim specijalitetima ovog ljeta možemo uživati u resortu Falkensteiner Punta Skala.


Opojni miris dinje je svojevrstan zaštitni znak ljeta, a narančasta boja sočnog ploda ukazuje na obilje karotena, koji nam omogućuje zdravo preplanuli ten. Uz to je odlična za vid, smanjuje rizik od astme, regulira krvni tlak i čuvarica je srca. Iako je mnogi jedu samu kao voće, ona je zapravo povrće iz porodici tikvovki i samim tim je idealna namirnica za kreiranje osvježavajućih ljetnih avantura za okusne pupoljke.

Donosimo savršeni ljetni recept cijenjenog austrijskog chefa hrvatskog porijekla Paula Ivića, čiji veganski i vegetarijanski specijaliteti u bečkom restoranu TIAN nose Michelinovu zvjezdicu. 

Zahvaljujući suradnji Falkensteiner Hotels & Residences i jednog od top pet vegetarijanskih i veganskih restorana na svijetu TIAN Restaurant Wien, ovog ljeta možemo uživati u slasnim zalogajima chefa Paula Ivića nedaleko do Zadra. Pop up restoran TIAN Bistro am Meer u Falkensteiner Resortu Punta Skala mjesto je na kojem do 18. rujna možete isprobati Ivićeve zanimljive delicije, spravljene od sezonskih sastojaka lokalnih organskih proizvođača iz okolice Zadra. U skladu sa zero waste filozofijom, domaći sastojci se dalje procesuiraju od korijena do lista. Dobar primjer kako se to radi je i ovaj recept za slasnu ljetnu salatu od dinje, čija kora se ne baca, već koristi za kimchi.

Sastojci:

- ½ dinje
- 150 g malih šampinjona
- 2 mladog luka
- 30 g limunske verbene
- 1 organska limeta
- 5 žlica soja umaka
- 1 žlica šećera
- Sol
- 3 žlice sezamovog ulja
- 1 žlica sezama

Priprema: 
 
- Dinju ogulite i narežite na kockice veličine dva centimetra. 
- Koru nemojte baciti, već je možete iskoristiti za kimchi. 
- Šampinjone očistite, narežite na četvrtine ili šestine. 
- Mladi luk operite i dijagonalno narežite na sitne kolutiće. 

- Za marinadu operete limunsku verbenu (limunovac), protresite i otkinite listove. Dio listova ostavite za ukrašavanje, a ostatak sitno nasjeckajte. 
- Limetu operite, osušite, sitno naribajte koricu i iscijedite sok. 
- U posudu stavite verbenu, koricu i sok limete, soja umak, šećer i  prstohvat soli te promiješajte. Kad se sol i šećer otope, umiješajte sezamovo ulje. 
- U marinadu dodajte šampinjone i kockice lubenice, promiješajte te ostavite da kratko odstoji. Sezam prepecite bez ulja na suhoj tavi dok ne zamiriše. Salatu rasporedite na tanjure, ukrasite kolutićima mladog luka i listićima verbene te poslužite posuto sezamom.

PR članak