Objavljeno 26.09.2024.

Tradicionalne austrijske knedle sa šljivama

Slatke okruglice od šljiva koje se tope u ustima, svakako nas podsjećaju na mirise djetinjstva i okuse bakine i mamine kuhinje. Jako su jednostavne za napraviti, a ovog puta smo za vas pronašli recept za austrijske knedle.


Sastojci za knedle:
- 500 g krumpira
- 12 šljiva
- 2 žlice šećera u prahu za punjenje šljiva
- 1 šalica višenamjenskog brašna
- 3 žlice pšeničnog griza
- prstohvat soli
- 1 žlica maslaca
- 1 veliko jaje

Sastojci za premaz od krušnih mrvica:
- 3 žlice maslaca
- 1/2 šalice suhih krušnih mrvica
- 1/2 šalice mljevenih lješnjaka (ili drugih mljevenih orašastih plodova), u slučaju alergije više krušnih mrvica
- 2 žlice šećera
- 1/4 žličice cimeta
- šećer u prahu za posipanje

Priprema:

- Skuhajte krumpir, kada se ohladi, naribajte ga na ribež pazeći pri tome da ne ostanu komadići krumpira.

- Pripremite šljive, operite, prerežite popola i uklonite koštice. Ako volite da knedle budu slađe, svaki polovicu šljive napunite s malo šećera.

- Za pripremu tijesta u veću zdjelu stavite naribani krumpir, dodajte prstohvat soli, maslac, brašno i griz. Miješajte dok se veći dio brašna ne razradi i zatim dodajte jaje. Kad se sastojci sjedine, razvite tijesto (ne pretanko). Tijesto će biti ljepljivo.

- Tijesto podijelite na dijelove, ovisno o tome koliko šljiva imate. Svaki dio malo pobrašnite rukama, spljoštite u krug i stavite šljivu u sredinu.

- Tijesto čvrsto umotajte oko šljive i oblikujte u krug. 

- Za kuhanje knedli pripremite zakuhanu posoljenu vodu u loncu. Knedle se kuhaju oko 11-15 minuta na laganoj temperaturi, bez ključanja. Gotove knedle trebaju isplivati.

Premaz:

- U velikoj tavi otopite maslac, dodajte krušne mrvice i mljevene orahe. Miješajte nekoliko minuta na srednjoj temperaturi dok smjesa malo ne potamne i lijepo zamiriše. Umiješajte šećer i cimet.

- Maknite tavu sa štednjaka i redovito miješajte dok u smjesu dodajete prethodno skuhane i ocijeđene knedle.

- Kada su knedle odložene mrvicama, spremne su za serviranje te se po želji mogu posuti šećerom u prahu.


Izvor, foto: https://www.lilvienna.com/plum-dumplings/
A.Đ.H




Povezani sadržaj