Objavljeno 01.04.2020.

Slani vjenčići za Uskrsno jutro

Ovog Uskrsa za svoje ukućane pripremite mekane slane vjenčiće koji se ukrašavaju obojenim jajima te su zbog toga idealni za blagdanski stol Uskrsnog jutra.


Sastojci:

- 500 g glatkog brašna
- 30 g kvasca
- 1 žlica šećera
- 1 žličica soli
- 1 jaje
- 80 g otopljenog maslaca
- 1 dl jogurta
- oko 2,2 dl mlijeka

- 1 jaje za premazivanje
- sezam za posipanje
- krupna sol za posipanje

Priprema:

- Kvasac, šećer i toplo mlijeko umiješati, ostaviti na toplom mjestu 10 - 15 minuta.
- Dignuti kvasac umiješati s navedenim sastojcima sobne temperature  te umijesiti tijesto, strojno ili ručno. 
- Pokriti ga kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom 45 - 60 minuta, da udvostruči volumen.
- Tijesto podijeliti na 12 dijelova, od svakog načiniti valjak duljine oko 30 cm.

- Spiralno uviti po dva valjka, spojiti u krug i složiti na masni papir.
- Vjenčiće pokriti i ostaviti stajati oko 20 minuta. 
- Premazati ih umućenim jajetom, posuti sezamom i posoliti, staviti obojano jaje u sredinu te peći u zagrijanom pećnici 20 - 25 minuta na 180 stupnjeva.


Izvor: coolinarika/odslatkoga




Povezani sadržaj