Biskvit:
- 5 jaja
- 80 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g tamne čokolade
- 70 g maslaca
- 50 g brašna
- Pola vrećiće praška za pecivo
Krema:
- 280 g milka triolade
- 1 vrećica mljevene želatine
- 100 ml mlijeka
- 500 ml vrhnja za šlag sa mm
- Banane
Priprema
- Za biskvit pripremite kalup za torte 26 cm promjera. Papir za pečenje stavite na dno, a stranice kalupa namastite sa malo maslaca. Pećnicu upalite na 185 stupnjeva.
- Čokoladu i maslac otopite na pari. Razdvojite od 4 jaja bijelanjke od žumanjaka. Bijelanjke istucite u čvrsti snijeg sa prstohvatom soli i ostavite sa strane. Šećere i žumanjke i jedno cijelo jaje miksajte do svijetlo žute boje, pa dodajte otopljenu čokoladu i maslac i sjedinite. Dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo i kratko miksajte tek da se poveže. Tu će smjesa biti dosta gusta. Zato bjelanjke umiješajte u tri navrata. Prvu trećinu umiješajte pjenjačom. Na taj način ćete dobiti rijeđu smjesu u koju ćete onda ostatak bjelanjaka lagano umiješati špatulom u dva navrata.
- Smjesu istresite u kalup i pecite cca 20 minuta. Ohladite ga.
- Za kremu želatinu natopite u hladnoj vodi, a čokoladu otopite na pari.
- Ugrijte mlijeko, te u njemu otopite želatinu. Smjesu mlijeka i želatine istresite u otopljenu čokoladu i miješajte dok se sve ne poveže. Ostavite 10-ak min da se malo ohladi.
- Za to vrijeme poslažite banane po biskvitu.
- Šlag miksajte dok se ne počne stiskati. Znači, dobit će volumen, ali će i dalje biti rijetka i tekuća smjesa. Tako treba biti.
- Takav šlag sjedinite s čokoladom.
- Kremu istresite po biskvitu i poslaganim bananama.
- Lagano lupite tortom po radnoj površini, da se krema lijepo rasporedi.
- Ostavite u hladnjaku par sati da se stisne.
Ovaj super recept pronašli smo na Instagram profilu Pregacha.