Objavljeno 06.12.2020.

Nezaobilazni božićni keksi - medenjaci

Medenjaci su super izbor deserta jer imaju dugi rok trajanja, a u metalnoj kutiji ih možete čuvati i do mjesec dana. Za što sumnjamo da će biti potrebe jer će brzo nestati.


Sastojci:

- 15 dag maslaca
- 15 dag meda
- 35 dag glatkog brašna
- 10 dag mljevenih oraha (ako ste alergični, izbacite ih)
- 2 manja jaja
- 1 čajna žličica sode bikarbone
- začini po želji (cimet, klinčići, đumbir...)

Ako volite čokoladu u medenjake možete dodati 3 žličice kakaa.

Priprema:

- U zdjelu staviti brašno, sodu bikarbonu i orahe te pomiješati da se sjedini. Ako ćete dodati začine, dodajte ih u ovoj fazi pripreme.
- Maslac narezati na listiće, staviti u brašno pa smrviti prstima.
- U smjesu brašna i maslaca dodati razmućeno jaje i promiješati.
- Zatim dodati med i rukama umijesiti tijesto, zamotati u prianjajuću foliju i ostaviti na sat vremena u hladnjak.
- Nakon hlađena, izvaditi i za okrugle medenjak, žlicom oblikovati smjesu. Ili tanko razvaljati tijesto pa rezati u željene oblike.
- Složiti na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 10 minuta.

Foto: freepik
A.Đ.H.




Povezani sadržaj