Sastojci:
- 500 g meda cvjetnog
- 180 g šećera
- 300 g margarina / maslaca
- 1 kg pšeničnog glatkog brašna
- navrh noža sodabikarbone
- 2 vrećice prašak za pecivo
- 2 vrećice cimet šećer
- 2 jaja (srednje veličine)
- 20 g kakaa u prahu
- 1/2 vrećice začina za medenjake (ili pomiješati cimet, muškatni oraščić, klinčiće, đumbir)
Za dekoriranje:
- šećer u prahu
- 1-2 limuna (sok)
- šećerni ukrasi (perlice, srca)
- prehrambene boje (tekuće ili u prahu)
- čokolada za kuhanje
- ulje
Priprema
- Med, šećer i maslac (ili margarin) u loncu, na umjerenoj vatri zagrijavajte (ne kuhati).
- Kad se sve rastopilo, maknite sa štednjaka i pustite da se ohladi.
- U posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo, a zatim i ostale sastojke.
- U to ulijte ohlađenu smjesu meda, šećera i margarina.
- Izmijesite sve zajedno dok ne dobijete tijesto.
- Ukoliko za to koristite mikser, prvo kratko miješajte najmanjom brzinom i potom izradite tijesto najvećom brzinom.
- Tijesto prekrijte i ostavite tijekom noći na hladnom mjestu ili u hladnjaku.
- Na limove stavite papir za pečenje. Dio po dio tijesta vadite i mijesite na lagano pobrašnjenoj radnoj plohi.
- Izvaljajte valjkom za tijesto i modlicama izrezujte oblike po želji.
- Trebali bi biti debeli oko ½ cm.
- Izrezane oblike stavljajte na limove i pecite na 180 stupnjeva od 10 - 15 minuta.
- Ispečene medenjake stavljajte na rešetku da se ohlade.
- Vrijeme pečenja ovisi o debljini tijesta i snazi vaše pećnice. Pazite da se ne prepeku, jer će biti jako tvrdi.
Dekoriranje:
Šećerna glazura
Pomiješajte malo limunovog soka sa šećerom u prahu i dodajte boje po želji. Ukoliko želite pastelne nijanse koristite tekuće boje, a za intenzivne boje koristite boje u prahu. Napravljenu glazuru možete nanositi špricama ili samo sa žlicom i čačkalicom. Gore po želji stavite još šećernih perlica, šarenih mrvica.
Čokoladna glazura
Na pari rastopite čokoladu s žlicom ulja (100 g čokolade + 1 žlica ulja) i preljevajte medenjake. Ukrasite po želji čokoladnim ili šarenim mrvicama, šećernim ukrasima.
Čuvajte ih na suhom i hladnom mjestu u zatvorenoj posudi.