Objavljeno 01.12.2020.

Krem juhe trebaju biti vaše glavno jelo za hladne dane (4 recepta)

Zima često loše utječe na naše raspoloženje. Kraći dani i niže temperature često otežavaju pripremu kvalitetnih obroka, a najbolje rješenje se krije u pripremi krem juha.


Krem juhe zahtijevaju samo vaše omiljeno povrće i nekoliko šalica temeljca, brašna, kiselog vrhnja ili vrhnja za kuhanje te su odlična zamjena za zahtjevne kuhane obroke.

Juhe od povrća daju vašem tijelu vitamine potrebne za najbolje funkcioniranje. 

Krem juha od mrkve

Sastojci:
- 1.20 l pilećeg temeljca 
- 1000 g mrkve
- 1 kom jabuka (cijela) 
- peršin
- list korijander 
-1 žličica slatkog currya 
- svježe mljeveni papar 
- 1 kap maslinovog ulja

Priprema:
- U skuhani pileći temeljac dodajte mrkvu i jednu veću oguljenu jabuku da juha ne bude prejaka. 
- Pred kraj ubacite listove peršina i malo korijandera u zrnu. Za još bolji okus juhe dodajte i malo slatkog curryja u prahu i svježe mljeveni crni papar. 
- Ako juha nije dovoljno slana dodajte soli ili mješavinu suhih začina, iako je sama kocka za juhu dovoljno slana. 
- Temeljac procijedite, zatim izmiksajte mrkvu i procijeđeni temeljac u multipraktiku dok ne dobijete željenu gustoću. 
- Možete dodati i kap domaćeg maslinovog ulja.

Juha od tikvica

Sastojci: 
- 400 g tikvice 
- 2 dl punomasnog kravljeg mlijeka 
- 1 žlica maslaca 
- 1 žlica bijelog brašna 
- 1 žlica nasjeckanog peršina 
- 80 g kiselog vrhnja  
- 8 dl vode 
- sol, papar 

Priprema: 
- Očišćene i narezane tikvice stavi u posudu, prelijte sa sedam dl vode pa pusti da krčka desetak minuta. 
- Dodaj mlijeko i maslac i kuhajte još nekoliko minuta na laganoj vatri. Potom ih skini s vatre i izmiksaj štapnim mikserom. 
- Brašno pomiješaj s preostalim dl vode i dodaj juhi. Začini po želji, dodaj vrhnje i kuhaj još pet minuta. 
- Makni s vatre, dodaj nasjeckani peršin i posluži uz kockice prepečenca.

Krem juha od povrća

Sastojci:
- 150 g mrkve 
- 200 g cvjetače (samo cvijet) 
- 150 g brokule (vrhovi s cvijetom) 
- koncentrat kokošje juhe 
-sol, papar, mješavina suhih začina 

Priprema:
- U lonac hladne vode dodajte mješavinu povrća (Carska mješavina) i stavite na umjerenu vatru da provrije. 
- Dodajte kocku pileće ili povrtne juhe, sol, papar, vegetu u malim količinama te, prema potrebi, dodatno začinite.
- Kuhajte na umjerenoj vatri oko 15 minuta.
- Usitnite povrće štapnim mikserom i, ako želite, ukrasite vrhnjem za kuhanje.

Krem juha od brokule

Sastojci:
- 500 g brokule (vrhovi s cvijetom) 
- 1 kom crveni luk 
- sol, papar 

Priprema:
-  Kuhati tvrđi dio brokule zajedno s očišćenim i sjeckanim povrćem za juhu (celer, mrkva, luk, list kelja, koraba), potom dodati cvjetove brokule. 
- Vode treba biti točno toliko da prekrije povrće. Posoliti s 2-3 žličice sol.
- U vrućoj vodi, bez vađenja povrća, štapnim mikserom polako početi miksanje, dodati vrhnje za kuhanje i malo maslaca po želji.

Vruća juha pri ruci može zagrijati i najhladnije dane.

Izvor: gastro.24sata.hr
Foto: freepik
A.Đ.H.




Povezani sadržaj