Objavljeno 21.11.2022.

Zašto nas 'miris' beba čini sretnima...

Prema istraživanju koje je provelo Sveučilište Montreal navodi se kako je za majke miris novorođenčeta jednako opojan kao droga za ovisnika.


Znanstvenici iz Kanade tvrde kako miris novorođenčeta utječe na centar za nagrađivanje u mozgu na način na koji niti jedan drugi miris ne može. Posebno za majke to je miris koji djeluje poput dopamina u mozgu.

Majke imaju reakciju na miris i ako beba nije pored njih.

'Neurološki krugovi nagrađivanja još se posebno mogu aktivirati ako jedete kada ste jako gladni, ali i kod ovisnika koji žude za drogom', - ističe voditelj istraživanja Johannes Frasnelli.

Nadalje u slučaju testiranja mirisa, 30 žena (od koji je pola bilo mama, a pola nije) je testirano na tri mirisa (miris zraka, miris novorođenčeta i skupinu mirisa), a reakcija na miris bebe je najsnažnije izražena kod žena koje su se ostvarile u lozi majke u usporedbi sa ženama kod kojih nije još proradio majčinski instinkt.

Reakcija na miris bebe na centar za nagrađivanje objašnjava zašto su novopečeni roditelji toliko sretni, čak i bez bebe pored njih mozak djeluje na miris i preplavi ih endorfinom za dobro raspoloženje.

Foto: pexels/AnnaShvets
A.Đ.H.
Povezani sadržaj